Vanzarile de avocado in lume au crescut exploziv in ultimii ani. Iata unde se consuma cel mai mult

Miercuri, 23 Ianuarie 2019, ora 10:15
10690 citiri
Vanzarile de avocado in lume au crescut exploziv in ultimii ani. Iata unde se consuma cel mai mult
Foto: CC0 Creative Commons

Consumul de avocado, un fruct din emisfera sudica, a continuat sa creasca exploziv in ultimii doi ani in Occident, atat in Europa cat si in SUA, acoperirea acestei cereri puternice fiind facilitata de recoltele record inregistrate de unele tari exportatoare, a anuntat marti Organizatia mondiala a avocado-ului (WAO), transmite AFP.

In Europa, consumul de avocado a crescut cu 65% intre 2016 si 2018, potrivit datelor WAO. Presedintele WAO, Xavier Equihua, sustine ca, in Europa, consumul de avocado a ajuns la "cel putin" 650.000 de tone. De asemenea, in SUA, dupa un recul in 2017, consumul de avocado a cunoscut o relansare in 2018 pentru a ajunge la aproximativ 1,1 milioane de tone.

"Ne-am depasit asteptarile, deoarece tari producatoare precum Africa de Sud, Chile si Peru au exportat mai mult, gratie unor recolte record", a explicat Xavier Equihua.

Franta, un motor al consumului european de avocado, nu a scapat nici ea acestei tendinte. In Paris, orasul unde anual se consuma cea mai mare cantitate de avocado pe cap de locuitor, apetitul pentru acest fruct a continuat sa creasca, ajungand la un consum de 2,8 kilograme, sustine Xavier Equihua.

Presedintele WAO sustine ca aceasta tendinta ar urma sa continue, dar intr-un ritm mai modest in acest an. Xavier Equihua se asteapta la o crestere de 20% a consumului in Franta pentru 2020, si una similara pentru Europa, dupa un avans de 35% in acest an.

"Toate tarile producatoare de avocado vor avea recolte fie echivalente fie mai mici comparativ cu anul trecut", a estimat Xavier Equihua.

Referindu-se la problemele cu care se confrunta producatorii de avocado din Mexic, primul producator mondial, cu cartelul drogurilor, Equihua a apreciat ca acest fenomen a fost exagerat si ca situatia difera foarte mult de la un stat mexican la altul.

Equihua a recunoscut ca statul Michoacan se confrunta cu astfel de probleme, dar a adaugat ca productia de avocado din acest stat nu reprezinta decat o parte din fructele de avocado exportate de Mexic spre Europa (aproximativ 30%) . In schimb, cea mai mare parte din fructele de avocado exportate de Mexic spre Europa, aproximativ 70%, provin din statul Jalisco, unde nu exista probleme cu cartelul drogurilor.

In plus, pe ansamblu, Mexicul nu este responsabil decat pentru 8% din fructele de avocado importate de Europa, a concluzionat presedintele WAO.

#consum avocado , #Importuri