BRD: Cursul de schimb, sub 4 lei/euro pentru finele lui 2009

Vineri, 06 Martie 2009, ora 18:20
2191 citiri
BRD: Cursul de schimb, sub 4 lei/euro pentru finele lui 2009

Directorul general adjunct al BRD - Groupe Societe Generale, Claudiu Cercel, nu vede, in prezent, riscuri majore de depreciere a monedei nationale si considera ca nivelul cursului de schimb se indreapta chiar mai jos de 4,2 lei/euro.

"Nu vad riscuri majore de depreciere a leului in prezent. Mai degraba cursul se indreapta spre 4,2 lei/euro, chiar mai jos", a declarat Cercel.

El anticipeaza un nivel al cursului de schimb de sub 4 lei/euro pentru finele acestui an si de 4,1 lei/euro pentru sfarsitul primului semestru.

"Diferentialul de dobanda este cel mai mare din regiune (...)", a explicat Cercel.

El a mai spus ca cererea de valuta se va reduce in urma scaderii importurilor si ca vor exista intrari din exterior, de exemplu sub forma fondurilor europene. Referitor la ponderea detinuta de creditele in devize si la impactul negativ pe care l-ar putea avea deprecierea leului, Cercel a mentionat ca 70% din aceste imprumuturi sunt legate de evolutia Euribor.

"Din punctul de vedere al riscului pentru banci, nivelul actual al cursului nu reprezinta un risc", a spus Cercel in cadrul unei conferintei "Franta - Romania: impreuna in Europa in fata crizei".

#curs, #euro, #leu, #valutar , #Importuri