VIDEO Ce nu vrea Chevron sa vada ministrul Nita in "patria gazelor de sist"

Marti, 22 Octombrie 2013, ora 13:01
3417 citiri
VIDEO Ce nu vrea Chevron sa vada ministrul Nita in "patria gazelor de sist"
Americanii care locuiesc in vecinatatea exploatarilor de gaze de sist acuza poluarea surselor de apa potabila

O parte din delegatia romana aflata la Washington, in frunte cu ministrul Energiei, Constantin Nita, va vizita centrele tehnologice Exxon si Chevron din Houston, Pennsylvania, pentru a afla daca exista "pareri controversate in ceea ce priveste exploatarea gazelor de sist". Pana sa se convinga ministrul Nita, Business24 prezinta cateva controverse fierbinti de la "fata locului", pe care presa le dezbate de ani de zile.

Vizita la care participa pe langa ministrul Nita, si directori ai Romgaz, Transgaz, Oil Terminal si Conpet, este cea de-a doua pe aceasta tema, din 2013. In martie, Chevron a invitat mai multi guvernanti si reglementatori romani, de la Ministerul Economiei si Mediului, dar si de la ANRM si ANRE, sa vada cum se exploateaza gazele de sist in statul Texas.

Nu au gasit nimic, iar Romania sustine cu fermitate exloatarea gazelor de sist, dupa cum a confirmat la Washington chiar seful Guvernului, Victor Ponta.

Iata insa ca Pennsylvania este o destinatie si mai interesanta pentru scopul declarat, daca luam in considerare miile de locuitori care acuza probleme de sanatate din cauza exploatarilor, moartea animalelor domestice, procesele, dar si despagubirile acordate de companii, in schimbul tacerii celor care s-au imbolnavit.

Marturia "controversata" a unui locuitor hranit cu gaze de sist

Pam Judy locuieste in Carmichaels Pennsylvania din 2006, cand familia sa a decis sa se retraga la tara si sa construiasca o casa pe un teren mostenit. Dupa trei ani de natura si aer curat, americanca povesteste ca la nici un kilmetru de casa a fost ridicata o sonda de exploatare a gazelor de sist si de atunci, ea si familia ei sufera de probleme de sanatate.

"Din cauza zgomotului si a fumului, familia mea nu isi mai poate petrece timpul liber in gradina. In plus, la scurt timp dupa inceperea exploatarii, am inceput sa suferim de migrene, rinita, uscaciune sau mancarime a gatului, crampe musculare si o continua stare de oboseala", declara femeia in 2011, la o intalnire tematica a victimelor industriei de exploatare.

Testele de sange si urina au aratat niveluri ingrijoratoare de benzen si phenol, substante folosite in industria petroliera. In urma unor teste a calitatii aerului de 24 de ore, au fost gasite substante precum benzen, styren, toluen, xylen etc. Mai mult, dupa o zi petrecuta la iarba verde, pe proprietatea familiei, fiul lui Pam Judy a ajuns la spital cu basici in gura si dificultati de respiratie.

Si mai exista cateva mii de cazuri similare inregistrate in Pennsylvania, in apropierea sondelor de exploatare. Pe langa incidenta crescuta a cazurilor de cancer si leucemie, oamenii mai acuza moartea animalelor domestice si contaminarea apei cu gaze si lichide care prvin din procesul de fracturare, potrivit unui material realizat de o echipa de jurnalisti romani. Consumul provoaca senzatii de voma, iar contactul cu pielea produce iritatii. Este motivul pentru care in mai multe localitati, Biserica s-a angajat sa asigure apa imbuteliata pentru familiile expuse poluarii.

In state precum Arkansas, Pennsylvania si Texa exista pe rol mii de procese impotriva companiilor de exploatare, insa legatura dintre exploatare si simptome este foarte greu de realizat.

Cele mai solide cazuri sunt adesea "cumparate" de industriasi, prin despagubiri enorme, in schimbul tacerii. Este si cazul unei familii din Pennsylvania, care a obtinut 750.000 de dolari de la compania Range Resources Corp, pentru a-si retrage acuzatiile si a pastra tacerea.

#poluare gaze de sist, #gaze de sist apa , #Gaze naturale