UE si Moldova cauta un compromis pentru acordul cu Rusia privind gazele

Marti, 25 Septembrie 2012, ora 16:30
1428 citiri
UE si Moldova cauta un compromis pentru acordul cu Rusia privind gazele

Autoritatile de la Chisinau cauta impreuna cu expertii de la Bruxelles o solutie de compromis pentru acordul cu Rusia privind livrarea gazelor, a declarat, marti, la Bruxelles, presedintele Parlamentului, Marian Lupu.

Presedintele Parlamentului, Marian Lupu, a afirmat ca niciun oficial rus nu a prezentat explicit reprezentantilor de la Chisinau conditia ca Republica Moldova sa denunte acordul energetic cu UE pentru a primi gaze mai ieftine.

"A fost mai degraba un mesaj indirect. Daca Republica Moldova va dori sa obtina un pret mai bun la gaze, ar trebui sa se gandeasca la denuntarea tratatului energetic cu UE", a precizat Lupu.

El a dat asigurari ca la Chisinau exista o pozitie consolidata pe aceasta tema in cadrul Guvernului, Parlamentului si Presedintiei, iar Republica Moldova nu va denunta acordul energetic cu Uniunea Europeana.

"In cadrul acestui acord, avem o anumita flexibilitate si cautam cu expertii de la Bruxelles o solutie de compromis care ar trebui sa fie prezentata partenerilor europeni pana la sfarsitul acestei luni", a mentionat presedintele Parlamentului de la Chisinau.

Ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, a declarat, la 12 septembrie, intr-o conferinta de presa, ca Moscova ar putea accepta reducerea tarifelor pentru livrarea de gaze naturale catre Republica Moldova doar cu conditia ca Guvernul de la Chisinau sa renunte oficial la pachetele energetice ale Uniunii Europene.

Declaratia oficialului rus a fost facuta in conditiile in care premierul Vlad Filat se afla la Moscova, intr-o vizita oficiala unde a avut intrevederi cu premierul Dmitri Medvedev si cu presedintele Vladimir Putin.

Dupa aderarea la Comunitatea Energetica Europeana, in martie 2010, autoritatile de la Chisinau s-au angajat sa implementeze, pana la 1 ianuarie 2015, al treilea pachet energetic, care prevede asigurarea "independentei operatorilor sistemelor de transport (de gaze si electricitate) fata de controlul unor producatori de energie".

Acordul privind livrarea de gaz din Federatia Rusa in R. Moldova expira la sfarsitul acestui an, dupa ce a fost prelungit in decembrie 2011.

In prezent, R. Moldova plateste aproximativ 400 dolari pe mia de metri cubi de gaz, pret despre care Vlad Filat a declarat ca e prea mare pentru Chisinau.

#gaze naturale Moldova Rusia, #gaze naturale Moldova acord, #pret gaze naturale Moldova , #Gaze naturale