Ucraina nu mai vrea sa depinda de rusi: Deschide sectorul energetic pentru investitorii straini

Marti, 18 Septembrie 2012, ora 12:30
1225 citiri
Ucraina nu mai vrea sa depinda de rusi: Deschide sectorul energetic pentru investitorii straini

Ucraina a decis sa-si deschida sectorul energetic pentru investitorii straini, o decizie care ar putea aduce investitii de miliarde de dolari si ar reduce dependenta de importurile rusesti de gaze naturale.

Luna trecuta, oficialii de la Kiev au semnat un acord cu un consortiu condus de ExxonMobil, din care mai fac parte Royal Dutch Shell si OMV Petrom, care permite derularea de operatiuni de explorare in zona de coasta a Marii Negre.

Ministrul ucrainean al mediului, Eduard Stavitki, sustine ca blocul Skifska ar contine rezerve de 200 - 250 miliarde metri cubi de gaze naturale si ar putea produce cinci miliarde metri cubi pe an. Expertii sunt de parere ca productia comerciala ar putea demara in sapte ani.

"Suntem familiarizati cu geologia Marii Negre", a anuntat grupul american ExxonMobil intr-un comunicat. "Lucram deja in sectorul romanesc al Marii Negre impreuna cu OMV Petrom si am anuntat o descoperire de gaze la inceputul anului", adauga grupul american.

In luna februarie a acestui an, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL), o subsidiara a ExxonMobil Corporation, si OMV Petrom SA au confirmat o posibila descoperire semnificativa de gaze naturale in sectorul romanesc al Marii Negre.

Potrivit estimarilor preliminare, este vorba de o acumulare care ar putea contine 42 pana la 84 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Anuntul ca Ucraina a semnat un acord cu ExxonMobil si Shell pentru explorarea zacamintelor offshore vine la cateva luni dupa ce guvernul de la Kiev a semnat un acord cu Shell si Chevron pentru a derula lucrari de explorare a gazelor de sist utilizand tehnologia fractarii si alte metode neconventionale.

Toate aceste acorduri dovedesc dorinta autoritatilor de la Kiev de a reduce dependenta de importurile de gaze naturale rusesti. In conditiile in care importa anual din Rusia 40 de miliarde de metri cubi, factura la gaze a Ucrainei a depasit 12 miliarde de dolari. O contributie de cinci miliarde de metri cubi pe an venita din Marea Neagra impreuna cu noile descoperiri de gaze de sist ar fi binevenite.

#sector energetic Ucraina, #investitii straine Ucraina, #Ucraina explorare gaze naturale, #investitii explorare gaze Ucraina , #Gaze naturale