Transgaz: Livrarile de gaze natuale din Rusia desfasura in conditii normale

Sambata, 04 Februarie 2012, ora 15:15
1534 citiri
Transgaz: Livrarile de gaze natuale din Rusia desfasura in conditii normale

Cantitatea de gaze naturale livrate sambata de Rusia se ridica la 16 milioane metri cubi, in scadere cu doua milioane metri cubi fata de volumul importat vineri, iar Romania a primit asigurari de la Gazprom Export ca livrarile se vor desfasura in conditii normale, a declarat, sambata, directorul general al Transgaz, Florin Cosma.

"Livrarile de gaze naturale din Rusia se desfasoara in cantitati normale pentru aceasta perioada. Astazi (n.r. sambata), se livreaza 16 milioane metri cubi. Vineri s-au livrat cu 2 milioane metri cubi mai mult. Este sfarsit de saptamana si consumul este putin mai redus. La noi, situatia este buna, desi au fost presiuni mai scazute pe importurile de gaze", a afirmat Florin Cosma.

Directorul general al Transgaz a precizat ca livrarile se vor desfasura in conditii normale si luni.

"Avem confirmarea de la Gazprom Export ca livrarile se vor desfasura in conditii normale luni. La cantitatile solicitate de noi", a adaugat acesta.

De asemenea, presiunile scazute de pe retelele de transport de gaze naturale din Turcia, Grecia, Macedonia se restabilesc la valorile normale, potrivit reprezentantului companiei.

"Presiunile scazute din retele din Turcia, Grecia, Macedonia se restabilesc. Vor ajunge la valorile normale. Toate datele indica faptul ca situatia va reveni la normal si ca vom face fata acestor conditii atmosferice", a precizat Cosma.

Si Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaeri a anuntat sambata, printr-un comunicat remis Agerpres, ca importurile romanesti de gaze, provenite de la compania rusa Gazprom, se desfasoara la nivelul solicitat de Romania, astfel incat nu vor exista probleme in asigurarea alimentarii cu gaze a tuturor consumatorilor din Romania in zilele urmatoare.

"Alimentarea cu gaze naturale a tuturor consumatorilor din Romania se desfasoara in conditii normale, toate sursele de aprovizionare fiind asigurate", se mai precizeaza in comunicat.

Sambata, directorul adjunct al Gazprom, Aleksandr Kruglov, a anuntat ca gigantul rus nu poate asigura livrarile unor volume suplimentare de gaz solicitate de Europa occidentala din cauza valului de frig, dar a dat asigurari insa ca volumele prevazute in contractele in curs sunt respectate.

La inceputul acestei saptamani, Comisia Europeana a semnalat ca livrarile de gaze naturale spre Italia via granita cu Austria au fost reduse cu 10% comparativ cu nivelul normal.

#export gaze romania, #consum gaze Romania 2012, #Gazprom gaze Romania , #Gaze naturale