Doua companii rusesti se bat pentru distribuitorul grec de gaze DEPA

Marti, 12 Februarie 2013, ora 15:27
1400 citiri
Doua companii rusesti se bat pentru distribuitorul grec de gaze DEPA

Rusii de la Sintez ofera 1,9 de miliarde de euro pentru preluarea DEPA, distribuitorul grec en de gaze naturale, aproximativ aceeasi suma anuntata de Gazprom care este si ea interesata de compania elena.

Sintez, controlata de miliardarul rus Leonid Lebedev, vrea sa cumpere atat DEPA cat si operatorul retelei de gaze elene DESFA, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Directorul companiei, Andrei Korolev, declarase anterior ca va oferi intre unu si doua miliarde de euro pentru 65% din actiunile companiei publice elene de gaze.

Monopolul rus de gaze Gazprom a propus circa 1,9 miliarde de euro pentru pachetul de control al DEPA, a anuntat in ianuarie RIA Novosti, potrivit Agerpres. Celelalte companii interesate de preluarea DEPA sunt SOCAR din Azerbaidjan si doua firme elene.

Luna trecuta, premierul grec Antonis Samaras le-a cerut ministrilor si directorilor Fondului de privatizare din Grecia (TAIPED) sa accelereze procesul de privatizare in 2013. Declaratia lui Antonis Samaras a reprezentat o reactie la un raport al FMI care sugereaza inlocuirea conducerii TAIPED cu experti straini, daca nu sunt indeplinite obiectivele de privatizare stabilite pentru 2013.

Pentru acest an, Grecia are ca obiectiv obtinerea a 2,6 miliarde de euro din privatizari, interesul investitorilor venind mai ales din China si Rusia pentru companiile de stat, cum ar fi distribuitorul de gaze naturale DEPA si societatea de pariuri sportive OPAP.

Guvernul grec a reusit anul trecut sa treaca prin parlament un articol controversat din legea privind privatizarile ceruta de creditorii internationali. Articolul elimina obligatia ca guvernul sa detina o participatie minima la o serie de foste companii de stat. Noua lege da guvernului de la Atena puteri sporite pentru a privatiza companiile de utilitati si face parte din reformele cerute de creditorii internationali in cadrul programului de sprijin acordat Greciei.

Potrivit acordurilor de asistenta convenite cu UE si FMI, Grecia s-a angajat sa stranga 19 miliarde de euro din privatizari pana in 2015 si aproximativ 50 de miliarde de euro pana in 2020.

#gaze naturale Grecia, #preluare companie gaze, #privatizare companii grecia, #distribuitor gaze Grecia , #Gaze naturale