Rusia e impotriva unui cartel pe piata gazelor naturale

Vineri, 01 Iunie 2007, ora 14:44
1014 citiri

Rusia nu va sustine niciodata ideea crearii unui echivalent al Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol pentru industria gazelor naturale, ca organizatie care stabileste preturile la gaze naturale, a declarat trimisul special al presedintelui Rusiei, Igor Suvalov, relateaza Itar Tass.

"Rusia nu analizeaza ideea crearii unei organizatii a tarilor exportatoare de gaze naturale. Noi ne gandim la un mecanism de coordonare a actiunilor pe piata gaze naturale. Am fost foarte atenti ca spusele noastre sa nu fie interpretate", a declarat Suvalov.

Acesta crede ca "responsabilitatea producatorilor de gaze naturale trebuie sa fie mai mare decat a producatorilor de petrol, deoarece producatorii de gaze naturale sunt mai putini iar piata gazelor naturale lichefiate practiv nu exista", a adaugat acesta.

"Nu vom sustine niciodata o initiativa pentru crearea unei organizatii care va stabili preturile la gaze naturale. Suntem in favoarea predictibilitatii tuturor livrarilor, fara niciun fel de fluctuatie", a incheiat Suvalov.

<b>Varianta imporobabila</b>

Expertii in energie sunt insa de parere ca crearea unui astfel de cartel este aproape imposibila din cauza caracteristicilor speciale ale pietei gazelor naturale, mult mai rigida decat cea a petrolului.

Contractele de livrare a gazelor naturale sunt in mare parte negociate prin acorduri bilaterale pe termen lung intre clienti si furnizori. In concluzie, piata gazelor naturale este foarte regionalizata din cauza faptului ca gazele naturale sunt dificil de transportat, in mod diferit fata de petrol.

Gazele naturale pot fi transportate prin conducte iar in cazul distributiei pe distante mari, prin intermediului vapoarelor, lucru ce necesita lichefierea gazelor naturale, acest proces fiind insa extrem de costisitor.

Forumul statelor exportatoare de gaze naturale a fost creat in 2001 de catre Algeria, Brunei, Indonesia, Iran, Malaezia, Nigeria, Oman, Qatar, Rusia and Turkmenistan, acestea controland aproximativ 70% din rezervele mondiale de gaze naturale.

<b>Bloombiz</b>