Romania va putea exporta gaze naturale din 2013

Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 13:10
3235 citiri
Romania va putea exporta gaze naturale din 2013

Romania va putea exporta gaze naturale incepand cu anul 2013, dupa eliminarea restrictiilor tehnice, a declarat secretarul de stat in Ministerul Economiei Rodin Traicu.

"Pana la sfarsitul acestui an se vor incheia toate probele pentru exportul de gaze", a declarat Rodin Traicu, citat de Mediafax.

Exportul de gaze nu este posibil in prezent din cauza restrictiilor tehnice. Romania are o singura conducta de gaze cu Ungaria, prin care in acest moment poate doar importa. Alte doua conectari, cu Bulgaria si Republica Moldova, sunt in constructie.

Conducta de gaze cu Ungaria a fost finalizata in 2010. Romania are doi producatori mari de gaze, Romgaz Medias si OMV Petrom, care asigura doua treimi din consum. Diferenta este importata prin intermediari din Rusia.

Oficialii OMV Petrom au spus de mai multe ori in ultimii ani ca intentioneaza sa exporte gaze.

Realizatea conductelor de export al gazelor a fost una dintre conditiile discutate de Romania cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana.

In luna august, Bulgaria a inceput constructia conductei de gaze care va permite interconexiunea cu Romania. Lungimea totala a conductei intre Ruse si Giurgiu va fi de 25 km, din care 15,4 pe teritoriul bulgaresc, iar 2,1 kilometri pe sub Dunare.

Constructia conductei de gaze care interconecteaza Romania si Bulgaria incepe joi

Bulgaria ar putea importa gaze naturale din Romania, a anuntat ministrul economiei si energiei al acestei tari Delian Dobrev, in contextul lansarii lucrarilor la partea bulgareasca a interconexiunii intre retelele de gaze ale Bulgariei si Romaniei.

Ministru bulgar: Vom putea importa gaze naturale din Romania

Romania vrea sa deruleze lucrarile pentru constructia gazoductului Iasi-Ungheni in perioada februarie - noiembrie 2013, a declarat presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale a Romaniei (ANRM), Gheorghe Dutu, luni.

Gazoductul romano-moldovean ar putea fi gata intr-un an

Pretul gazelor a fost majorat cu 5%, in luna septembrie, pentru a acoperi costul ridicat cu care au importat unii furnizori iarna trecuta, a declarat, marti, Rodin Traicu, secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).

Pretul gazelor naturale din Romania, cel mai mic din Balcani

Romania plateste cel mai mic pret la gaze naturale din Balcani, si anume 0,28 euro per metru cub, in conditiile in care tarifele in aceasta regiune se situeaza, oricum, sub media europeana.

Pretul gazelor naturale din Romania, cel mai mic din Balcani

#Romania export gaze naturale, #exporturi gaze naturale, #pret gaze Romania , #Gaze naturale