Romania va lua o decizie privind gazul de sist la sfarsitul anului

Vineri, 22 Iunie 2012, ora 15:14
1208 citiri
Romania va lua o decizie privind gazul de sist la sfarsitul anului

Romania va analiza din nou in decembrie pozitia sa privind explorarea si exploatarea gazului de sist, pentru moment blocata de un moratoriu, si se va alinia unei eventuale pozitii comune a Uniunii Europene, a declarat vineri premierul Victor Ponta in cadrul unei conferinte de presa cu jurnalisti straini.

"Exista un moratoriu (privind gazul de sist) pana in decembrie", a afirmat premierul roman.

"Dupa aceea, ne-am propus sa adoptam o decizie care, pe de o parte, sa linisteasca ingrijorarile legate de protectia mediului si, pe de alta parte, sa ia in considerare faptul ca pentru Romania, orice sursa de energie alternativa este extrem de bine-venita", a adaugat seful guvernului.

Victor Ponta, al carui Partid Social Democrat (PSD) a militat pentru interzicerea explorarii si exploatarii gazului de sist, a subliniat ca operatiunile de explorare lansate anul trecut in Romania "nu vor fi finalizate inainte de 2018".

"In sase ani, tehnologia va evolua foarte mult si la nivel european o decizie va fi luata pentru a se sti daca aceasta tehnologie este periculoasa pentru mediul inconjurator si cum putem elimina aceste efecte", a mai spus el.

"Noi nu dorim sa fim nici singurii care accepta, nici singurii care se opun" folosirii gazului de sist.

Guvernul sau de centru-stanga, sosit la putere la inceputul lunii mai, a instituit imediat un moratoriu privind exploatarea de gaz de sist din cauza riscurilor pentru mediu.

Metoda de extractie, fracturarea hidraulica, consta in injectarea cu o presiune foarte mare in roca a unor cantitati enorme de apa amestecata cu nisip si aditivi chimici, care poate insa polua apele subterane, afecta solurile sau chiar contribui la aparitia de cutremure.

Un raport al Agentiei americane de informatii pe probleme de energie estimeaza ca resursele din Romania, Bulgaria si Ungaria ar putea totaliza 538 de miliarde de metri cubi de gaz de sist.

#Romania gaz de sist, #exploatare gaz de sist, #gaz de sist , #Gaze naturale