Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania, suspectata ca "retine" din gazul rusesc

Romania, suspectata ca "retine" din gazul rusesc


Publicatia rusa Vedomosti publica joi un articol in care citeaza sub acoperirea anonimatului "doi oficiali din cadrul unor companii vest-europene din domeniul gazelor" care sugereaza ca tari din Europa de Est, confruntate cu un ger napraznic, "retin" din gazul rusesc destinat Occidentului.

Aceste suspiciuni pleaca de la faptul ca datele pe care le au Gazprom si clientii sai nu se potrivesc, scrie Vedomosti. Astfel, Gazprom sustine ca nu si-a redus volumele de gaz livrate catre Europa, insa, potrivit datelor oficiale ale companiei italiene Snam, Italia primeste, de doua zile, mai putin gaz.

Publicatia rusa noteaza in articolul intitulat "Scurgeri de gaz in Europa" ca tarile est-europene, lovite in ultimele zile de temperaturi deosebit de scazute, sunt Ucraina, Polonia, Serbia, Romania, Bulgaria, Lituania si Cehia.

Ucraina a anuntat ca a crescut consumul de gaz, dar a precizat ca volumele livrate in plus sunt din depozitele de inmagazinare proprii. Polonia a spus ca nivelul importurilor de gaz este corespunzator cererii, in timp ce Ministerul Economiei din Romania a spus ca nu are probleme cu aprovizionarea de gaze, dar, scrie Vedomosti, nu a precizat daca si-a crescut livrarile de gaz.

Romgaz a precizat, totusi, la 29 ianuarie, ca livreaza gaze clientilor sai la nivelul contractelor incheiate cu acestia si, desi nu are competente in echilibrarea pietei de gaze naturale din Romania, compania a demarat importurile de gaze naturale, de sambata, 28 ianuarie 2012.

"Scaderea temperaturii aerului in unele zone din Romania a determinat cresterea accentuata a consumului de gaze naturale. Romgaz asigura productia maxima de gaze naturale din campurile de gaze exploatate, gaze comercializate in principal catre E.ON Romania si GDF Suez Romania", se arata intr-un comunicat al companiei.

La randul sau, Distrigaz Sud Retele a anuntat la 31 ianuarie ca in urma conditiilor meteo din ultimele zile, caracterizate prin temperaturi deosebit de scazute pe intreg teritoriul Romaniei, s-a inregistrat un consum zilnic pentru clientii GDF SUEZ Energy Romania de 22 milioane m3, fata de un nivel de 17 milioane m3, care este atins in mod normal in aceasta perioada a anului, ceea ce reprezinta o crestere a consumului de circa 30%.

"Pentru a asigura continuitatea aprovizionarii cu gaze naturale a tuturor clientilor sai, GDF SUEZ Energy Romania a respectat si chiar a depasit obligatiile de inmagazinare a gazelor naturale pentru ciclul 2011-2012 si a triplat cantitatile zilnice de gaze naturale preluate din import", se spunea in comunicat.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: NewsIn
Articol citit de 1104 ori