Romania reduce dependenta energetica de Rusia - Presa straina

Sambata, 03 Noiembrie 2012, ora 16:18
1859 citiri
Romania reduce dependenta energetica de Rusia - Presa straina

Rezervele mari de gaze descoperite recent in Marea Neagra vor reduce dependenta energetica de Rusia in urmatorii ani, transmite corespondentul agentiei spaniole de presa EFE de la Bucuresti.

El semnaleaza ca acestea sunt planurile cu care lucreaza autoritatile romane, si acest lucru este prevazut de specialistii in energie din mediul public si privat deopotriva, dupa ce compania austriaca OMV a anuntat existenta de "rezerve enorme" in Marea Neagra.

OMV si compania americana Exxon sustin ca au gasit, numai in perimetrul romanesc pe care il exploateaza, zacaminte ce cuprind intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale - adica o cantitate suficienta pentru a garanta consumul pentru patru ani in Romania.

Si este doar o portiune din zona romaneasca, la care trebuie adaugate zacaminte de 100 de miliarde de metri cubi, despre care expertii sustin ca se pot extrage din apele teritoriale, si fara a mai pune la socoteala ce se poate gasi in zona corespunzatoare a Ucrainei.

In prezent, Romania importa din Rusia 20% din necesarul de gaze naturale, insa rezervele nationale cunoscute sunt pe cale de a se epuiza. De asemenea, si Bulgaria, si Ucraina depind tot de Rusia pentru a face fata consumului de gaze, astfel ca exploatarea rezervelor din Marea Neagra ar putea incepe pana la sfarsitul deceniului, semnaleaza EFE, si ar schimba brusc situatia Romaniei si a vecinilor ei.

EFE consemneaza ca directorul general al filialei romanesti a OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a declarat pentru presa locala ca independenta energetica ar fi posibila numai daca Romania isi respecta obligatiile privitoare la investitiile in infrastructura, pentru a extrage si transporta gazele. Iar depasirea protectionismului de pe piata energetica romaneasca ramane inca de facut pentru a profita de potentialul descoperit in Marea Neagra, dupa cum arata Otilia Nutu, consultant pe teme energetice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#politica energetica Romania, #gaze marea neagra, #dependenta energie Rusia, #OMV Marea Neagra, #Exxon Marea Neagra , #Gaze naturale