Romania plateste mai mult decat Bulgaria pentru distributia gazelor

Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 12:02
1392 citiri
Romania plateste mai mult decat Bulgaria pentru distributia gazelor

In Romania, costurile cu distributia gazelor se ridica la 45%, in timp ce in Bulgaria, acestea ajung la 33%, a atras atentia Razvan Nicolescu, vicepresedinte al Consiliului de Administratie al Agentiei Europene pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare din domeniul Energiei (ACER).

"Va trebui, probabil, o dezbatere interna in legatura cu aceasta situatie. La Transport si la Gaze si la energie electrica, transparenta este mai mare, tinand cont ca operatorii sunt listati", a declarat Nicolescu, in cadrul unei dezbateri organizate de reprezentantii Comisiei Europene la Bucuresti.

Vicepresedintele ACER a mai precizat ca in Romania, costul cu energia electrica reprezinta 30% din pretul final platit de consumatorul final, in timp ce in Bulgaria acesta ajunge la 50%.

Consilier Principal, Directia Generala Energie, din cadrul Comisiei Europeane, Tudor Constantinescu, a tinut sa precizeze ca in Bulgaria exista un singur importator de gaze, "deci nu o piata functionala" si ca, din aceasta cauza, "nu se pot compara mere cu pere".

#gaze naturale, #pret distributie gaze, #tarife gaze naturale , #Gaze naturale