Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania, data in judecata de Comisia Europeana

Romania, data in judecata de Comisia Europeana


Comisia Europeana nu a sesizat inca oficial Curtea de Justitie a Uniunii Europene privind incalcarea de catre Romania a conditiilor de acces la retelele pentru transportul gazelor naturale, Romania urmand sa-si stabileasca strategia de aparare dupa ce va primi cererea de chemare in judecata.

Comisia Europeana a decis, la 24 noiembrie 2011, sa sesizeze Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) in cauza 2009/2193 - incalcarea de catre Romania a prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1775/2005 privind conditiile de acces la retelele pentru transportul gazelor naturale.

Din informatiile de care dispune Ministerul Afacerilor Europene, CJUE nu a primit, pana in prezent, sesizarea Comisiei si, in consecinta, pana acum nu a fost comunicata Romaniei o cerere de chemare in judecata, a precizat subsecretarul de stat Razvan-Horatiu Radu.

Comisia Europeana considera ca Bulgaria si Romania nu s-au aliniat inca pe deplin la normele UE

Ulterior si in masura primirii acesteia, Romania va initia demersurile de stabilire a pozitiei statului roman in raport cu sustinerile concrete ale Comisiei din cererea de chemare in judecata.

Comisia Europeana considera ca Bulgaria si Romania nu s-au aliniat inca pe deplin la normele UE privind piata gazelor naturale, se arata in comunicatul CE din 24 noiembrie anul trecut.

Comertul transfrontalier este posibil numai daca toti participantii la piata au acces egal la retelele pentru transportul gazelor naturale in scopul aprovizionarii clientilor. Pentru a garanta acest acces egal al tertilor la retea, este important sa se puna la dispozitie pe piata capacitatea maxima a retelei. La fel de important este sa se furnizeze tuturor participantilor la piata informatii fiabile si transparente cu privire la capacitatea retelei.

In practica, din cauza nerespectarii de catre Bulgaria si Romania a normelor UE aplicabile pietei gazelor naturale, clientii respectivelor state membre sunt privati de posibilitatea de a obtine oferte de la alte state membre, intrucat pietele nu sunt suficient de integrate, spune Comisia.

Comisia crede ca in Romania, operatorul sistemului de transport nu respecta integral cerintele UE in materie de transparenta

Concret, Comisia considera ca in Bulgaria si in Romania capacitatea intreruptibila de flux inversat (cunoscuta si sub denumirea de "backhaul") nu este pusa la dispozitie la toate punctele de interconectare. Includerea capacitatii de flux inversat este esentiala pentru utilizarea retelei la capacitatea sa maxima.

Mai mult, capacitatea intreruptibila si serviciile pe termen scurt sunt vitale pentru intrarea pe piata a noilor operatori.

In plus, in Romania operatorul sistemului de transport nu respecta integral cerintele UE in materie de transparenta. In absenta informatiilor referitoare la capacitatea disponibila, este imposibil ca piata gazelor naturale sa devina cu adevarat competitiva si ca noii operatori sa aiba acces la piete, se mai arata in comunicatul Comisiei Europene.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: NewsIn
Articol citit de 955 ori