Romania a importat 15% din necesarul de gaze

Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 17:18
1668 citiri
Romania a importat 15% din necesarul de gaze

Pretul la care Romania a importat gaze anul trecut a oscilat in jurul valorii de 400 de dolari pe mia de metri cubi in fiecare luna, potrivit raportului pentru 2013 al pietei de gaze naturale, realizat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Astfel, anul a inceput cu un pret de 409 dolari pe mia de metri cubi in ianuarie si s-a incheiat cu 392 dolari pe mia de metri cubi.

Cel mai mare pret a fost in martie, respectiv 411 dolari pe mia de metri cubi, iar cel mai mic, in luna septembrie, adica 390 de dolari pe mia de metri cubi.

Raportul mai arata ca, anul trecut, Romania a consumat gaze de productie interna in proportie de 84,72%, iar gazele de import au acoperit 15,28% din consum.

La finele lunii trecute, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet, declara ca Romania a platit pentru gazele importate anul trecut cu un miliard de dolari mai putin decat in 2012.

"In sectorul de energie electrica, dereglementarea pe sectorul non-casnic s-a facut foarte usor, pentru ca productia este mai mare decat consumul, dar la gaze este mai complex, pentru ca noi trebuie sa importam. Totusi, factura la importul de gaze a scazut anul trecut un un miliard de dolari, ceea ce inseamna un plus in balanta externa de plati a Romaniei', a spus Havrilet.

Potrivit informatiilor publicate de Institutul National de Statistica, anul trecut, Romania a importat cu 50% mai putine gaze decat in 2012.

#import gaze romania, #gaze naturale, #pret gaze Romania , #Gaze naturale