Republica Moldova, liantul dintre Romania si Rusia. Cum ne vor ajuta vecinii?

Joi, 26 Aprilie 2012, ora 20:36
1980 citiri
Republica Moldova, liantul dintre Romania si Rusia. Cum ne vor ajuta vecinii?

Republica Moldova se ofera sa intermedieze discutiile dintre Romania si Rusia pe tema pretului gazelor, avand in vedere ca Republica Moldova are proiecte comune cu Gazprom, a declarat joi ministrul Economiei de la Chisinau, Valeriu Lazar, prezent la Bucuresti.

"In primul trimestru al acestui an, pretul gazelor rusesti pentru noi a fost in jur de 390 de dolari pe mia de metri cubi. Desigur, este un pret simpatic in raport cu pretul la care importa Romania (circa 495-500 de dolari pe mia de metri cubi -n.r.), dar noi nu avem cu ce dilua acest tarif (Romania are gaze de productie interna care costa de trei ori mai putin decat gazele rusesti - n.r.), astfel ca tariful la consumatorii finali la noi e mai mare decat in Romania", a spus Lazar.

El a participat la reuniunea Comisiei interguvernamentale dintre cele doua tari, care a avut loc la Bucuresti, la sediul Ministerului Economiei.

"Noi ne simtim confortabil in relatia cu Rusia si ne oferim sa fim mediatori intre Gazprom si Romania. Avem proiecte energetice comune cu Gazprom care ar putea fi interesante si pentru Romania. Avem proiecte comune cu Gazprom care ne permit sa avem o relatie buna si sa putem ajuta si Romania. Nu suntem prea mici, ci suntem flexibili si inteligenti", a mai afirmat ministrul moldovean.

Lazar a precizat ca Romania este singura modalitate prin care Republica Moldova se poate conecta la proiectele care vizeaza infrastructura de transport al gazelor care vor fi construite in regiune, lucru foarte important pentru Chisinau, care este dependent de gazul rusesc.

La randul sau, ministrul roman al Economiei, Lucian Bode, a precizat ca gazoductul Ungheni-Iasi va costa 20 de milioane de euro. El a mai precizat si ca Republica Moldova urmareste sa se conecteze la sistemul european de retele electrice ENTSOE.

"E timpul sa trecem de la podurile de flori la podurile energetice", a afirmat Bode.

Lazar a mentionat ca toate aceste proiecte de interconectare cu retelele europene de gaze si electricitate sunt importante in perspectiva viitoarei aderari a Republicii Moldova la Uniunea Europeana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Republica Moldova gaze Rusia, #relatia Romania Rusia, #gaze naturale rusia , #Gaze naturale