PSD are ceva cu gazele romanesti - Opinie Ilie Serbanescu

Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 13:15
6130 citiri
PSD are ceva cu gazele romanesti - Opinie Ilie Serbanescu

PSD pare sa aiba ceva cu gazele romanesti. In urma cu aproape un deceniu, Nastase le-a vandut folosinta pe nimic strainilor.

De curand, Ponta a desavarsit opera inaintasului si mentorului sau, prin interzicerea pur si simplu a accesului liber al proprietarului (teoretic, dar numai teoretic, acesta ramane poporul roman prin statul roman) la propriul sau bun, caci, din 2013 gazele romanesti exploatate de OMV pot lua calea exportului, iar, daca poporul roman nu vrea sa stea in frig, atunci va trebui in compensare sa importe gaze rusesti de trei ori mai scumpe! Buna treaba facu dl Ponta! E mai tare decat cea a predecesorului! Ca se depaseste ceea ce mintea omeneasca poate sa conceapa, ce mai conteaza!

Cand Adrian Nastase, prim-ministru al perioadei, a vandut Petrom, a sustinut ca a facut-o la presiunea UE care stabilise aceasta privatizare ca o conditionalitate a aderarii Romaniei. Ca privatizarea Petrom a fost o conditionalitate a aderarii si ca asa-zisele negocieri privind admiterea Romaniei in UE s-au desfasurat sub presiunea clar formulata "vreti aderarea, dati economia" este sigur.

Ramane totusi o intrebare de ce gazele, cu exceptia desigur a celor de sonda (asociate exploatarii petrolului), au facut parte din tranzactia de privatizare, daca nu cumva, la externalizarea procesarii titeiului si distributiei carburantilor, se putea evita externalizarea exploatarii in sine a resurselor (statul urmand a ramane stapan nu doar teoretic, ci si practic pe resursele sale). Despre pret nu mai vorbim!

Ulterior, Adrian Nastase a mai sustinut ca, la vremea respectiva, n-a facut altceva decat sa duca la indeplinire ceea ce Romania se angajase anterior prin semnatura lui Traian Basescu, in calitate de sef al partii romane in acordul PSAL de restructurare (privatizari si lichidari) in economie, negociat cu Banca Mondiala.

In orice caz, dandu-si seama perfect ce a facut si constient de urmari. Nastase s-a acoperit beton si a supus privatizarea Petrom aprobarii parlamentului. Intreaga clasa politica a votat in aplauze, desi parlamentarii, in majoritatea lor, habar n-aveau ce aproba, clauzele cele mai importante fiind si ramanand si mai apoi confidentiale.

In urma privatizarii Petrom - care nici macar privatizare n-a fost, caci OMV era si este o clasica societate de stat - Romania a ramas fara controlul exploatarii tuturor resurselor sale de petrol si a jumatate din resursele de gaze. Nu mai vorbim ca statul roman nu mai avea nicio pozitie economica de interventie pe piata carburantilor.

Fiind scoasa din joc de pe piata petroliera (exploatare, procesare si distributie), Romania a mai schitat ca se opune inmormantarii de vie prin citeva strategeme pe piata gazelor. Aici detinea Romgaz, iar fata de OMV s-a luptat impunand, prin reglementari legislative sau guvernamentale, asa-numitul "cos de gaze", care combina preturile gazelor din productia interna si respectiv ale gazelor din import si in care gazul din productia interna (deci cel de la Romgaz si cel de la OMV) era decontat la un pret rezonabil, avantajos consumatorilor interni.

Statul roman a putut mentine "cosul de gaze" de fapt in masura in care OMV era obligata fizic sa indrepte pe piata interna productia de gaze obtinuta, caci n-avea tehnic pe unde s-o orienteze spre Austria sau spre o alta destinatie din afara.

Totul a fost insa pasager. Raul facut de asa-zisa privatizare a Petrom si-a spus in cele din urma cuvantul, indeosebi dupa ce distributiile de gaze au fost confiscate, potrivit aceleiasi formule din timpul negocierii aderarii, de catre Gaz de France si E.ON. Pentru a termina pur si simplu Romania, aceste trei companii-cheie si-au unit fortele si si-au pus in miscare agentul lor de vanzari de la Bruxelles, respectiv Comisia Europeana.

Aceasta din urma a obligat Romania sa autorizeze exporturile de gaze si sa liberalizeze preturile, mai precis sa alinieze treptat pretul de decontare a productiei interne la pretul gazului din import (adus din Rusia), pret de trei ori mai mare. In acest fel, cei trei incaseaza ei renta diferentiala intre pretul de exploatare si pretul de desfacere. Proprietarul teoretic (poporul roman) este exclus dintre beneficiarii respectivei rente diferentiale. Consumatorului intern i se interzice de fapt sa se bucure mai ieftin de resursele interne, resurse lasate de Dumnezeu romanilor si nu altcuiva! Tare, nu?!

Intre timp asa-numita interconectare a sistemelor de transport de gaze - impusa tot de la Bruxelles - incepe sa opereze. Nu numai scriptic, dar si tehnic, OMV poate de acum exporta gazele romanesti exploatate, caci conducta Arad-Szeged a devenit functionala! Adio gaze romanesti pentru romani!

Ajuns la carma, guvernul Ponta se grabeste sa avizeze si liberalizarea preturilor si exporturile de gaze. Ba se mai si lauda ca a pregatit testele necesare pentru ca exporturile de gaze sa fie operationale de la 1 ianuarie 2013! Romanilor nu prea le explica, insa, cum sta treaba si care vor fi consecintele. O tine cu eforturile de a reintregi salariile taiate de regimul Basescu, dar despre cresterea cu cel putin 70-80% a facturilor la gaze nici un cuvant!

Cand, in curand, inca din iarna, aceste consecinte vor apasa greu asupra companiilor si populatiei, romanilor li se va spune ca guvernul a aprobat ceea ce a aprobat din cauza unor presiuni externe. De ce nu ati spus asta fratilor la momentul cu pricina?! De ce trebuie facute asemenea lucruri pe blat, si nu in vazul tuturor, daca tot va asumati inspaimantatoarea vindere a tarii?! Daca ati fi refuzat, va dadea Bruxelles-ul afara din lume?! Caci daca ne scotea cumva din UE , poate faceam si noi o afacere!

USL critica asiduu PDL. Si are de ce! Dar este oare USL altfel decat PDL?! Pai, la cateva zile de la venirea la guvernare, dl Ponta a fost la Viena. Ce a cautat acolo? Pai, s-a vazut la scurt timp. Nu numai ca s-a dat drumul la exporturile de gaze, ci s-a acordat OMV o facilitate incredibila. Ca sa ocoleasca pretul neconvenabil pentru companie al decontarii gazelor exploatate intern, OMV si-a construit o termocentrala pe gaze.

Astfel, in loc sa dea gazul exploatat pe piata, avea sa-l foloseasca sub forma de consum propriu, la producerea de energie electrica. Guvernul roman si parlamentul au replicat stabilind ca orice termocentrala se poate aproviziona cu combustibil pentru producerea de energie electrica doar la pretul "cosului de gaze". OMV a amenintat ca da in judecata la UE guvernul roman intrucat s-ar opune pietei libere, respectiv obstructionandu-i folosirea dupa dorinta a gazelor extrase. Venit la carma, guvernul Ponta a rezolvat imediat problema! A acordat o exceptare OMV-ului spre a putea folosi ca un consum propriu - adica la pretul de decontare al gazelor exploatate intern - gazele indreptate spre termocentrala sa.

In schimb, termocentralele romanesti - toate de stat - nu au aceasta facilitate, aprovizionandu-se la pretul "cosului de gaze" de pe piata, adica la cel incluzand si pretul de trei ori mai mare al gazelor rusesti importate. Si, ca urmare, apar nerentabile si ineficiente. Desigur, pentru ca sunt de stat si au management de stat! Bravo, dle Ponta! Chiar aratati ca USL este altfel decat PDL!

#export gaze romania, #liberalizare piata gaze, #industrie gaze Serbanescu, #USL industrie gaze, #PSD industrie gaze , #Gaze naturale