Proiectul gazoductului Nabucco cauta nou partener

Vineri, 16 Martie 2007, ora 02:34
860 citiri

Proiectul gazoductului Nabucco, care va transporta gaz natural de la Marea Caspica spre vestul Europei, negociaza cu Gaz de France pentru o posibila includere in proiect, a declarat miercuri seful companiei bulgare de gaz.

Proiectul Nabucco presupune o conducta de gaze naturale care va transporta gaz din regiunea caspica si Orientul Mijlociu in statele din Uniunea Europeana. Gazoductul va porni din Turcia si va trece prin Romania, Bulgaria si Ungaria pana in Austria, legand tarile de zacamintele de gaze din Iran si Azerbaijan.

Consortiul Nabucco este detinut de compania OMV din Austria, MOL din Ungaria, Botas din Turcia, Bulgargaz din Bulgaria si Transgaz din Romania.

Kiril Gegov, director executiv al companiei bulgare de stat Bulgargaz Holding, a afirmat ca cei cinci actionari au decis sa caute un al saselea partener. "Ar insemna mai multe resurse, dar si o piata mai mare," a declarat Gegov pentru Associated Press. Gegov a afirmat ca discutiile cu Gaz de France sunt inca in desfasurare si a mentionat ca posibili parteneri RWE din Germania si Total din Franta.

Ministrul bulgar adjunct al energiei, Valentin Ivanov, care supervizeaza afacerile cu gaz din tara, a declarat ca se asteapta ca problema celui de-al saselea partener sa se rezolve pana luna viitoare. Discutiile despre finantarea proiectului au fost purtate cu Banca Mondiala si cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Creditorii au recomandat cooptarea unei companii mai mari ca cel de-al saselea partener pentru a creste credibilitatea proiectului. Costul acestui proiect, considerat esential pentru eforturile Europei de a micsora dependenta de energia din Rusia, este estimat la 4,6 miliarde de euro (6,06 miliarde de dolari americani).

Proiectul gazoductului de 3 300 de kilometri este inca in faza de pregatire. Constructia ar putea incepe cel mai devreme in 2008, iar faza de operare in 2012. Capacitatea de tranzit a gazoductului va fi de 25,5 miliarde de metri cubi pe an.


Rador