Producatorii de gaze si furnizorii, obligati sa utilizez bursa

Vineri, 27 Iunie 2014, ora 16:35
1622 citiri
Producatorii de gaze si furnizorii, obligati sa utilizez bursa

Producatorii interni de gaze vor fi obligati sa vanda pe piata centralizata o parte din productia lor in perioada 15 iulie 2014 - 31 decembrie 2018, potrivit Ordonantei de Urgenta 35/2014, publicata in Monitorul Oficial, care modifica Legea energiei electrice si a gazelor naturale 123/2012.

"Incepand cu data de 15 iulie 2014 si pana la 31 decembrie 2018, producatorii de gaze naturale din Romania sau afiliatii acestora, dupa caz, au obligatia sa incheie tranzactii pe pietele centralizate din Romania, transparent si nediscriminatoriu, pentru vanzarea unei cantitati minime de gaze naturale din productia proprie, destinata consumului intern, in conformitate cu reglementarile emise de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE - n.r.)", se arata in textul ordonantei.

In Romania, productia interna de gaze este asigurata de doi mari producatori, Romgaz si Petrom, iar o mica parte reprezinta productia companiei Amromco. Totodata, si furnizorii vor fi obligati sa vanda si sa cumpere pe bursa o parte din gazele comercializate.

"Incepand cu data de 1 martie 2015 si pana la 31 decembrie 2018, furnizorii licentiati au obligatia sa incheie tranzactii pe pietele centralizate, transparent si nediscriminatoriu, pentru vanzarea/cumpararea unei cantitati minime de gaze naturale, in conformitate cu reglementarile emise de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei", potrivit actului normativ.

Cantitatile minime de gaze tranzactionate pe bursa, stabilite de catre ANRE

Cantitatile minime de gaze care vor trebui tranzactionate pe bursa vor fi stabilite de catre ANRE pana la data de 15 iulie 2014.

Producatorii de gaze si furnizorii care nu se vor conforma acestor prevederi sau nu le vor indeplini corespunzator vor fi sanctionati cu o amenda cuprinsa intre 50.000 de lei si 100.000 de lei.

Joi, Departamentul pentru Energie a anuntat ca pretul gazelor naturale din productia interna pentru clientii noncasnici nu va mai creste de la 1 iulie 2014, acesta ramanand la nivelul de la 1 aprilie 2014, respectiv 89,40 lei/MWh, potrivit deciziei luate in sedinta de Guvern.

"Guvernul a decis in sedinta de joi ca pretul gazelor naturale din productia interna pentru clientii noncasnici (cu exceptia producatorilor de energie termica) nu va mai creste de la 1 iulie 2014, ramanand la nivelul de la 1 aprilie 2014 (89,40 lei/MWh), datorita unei analize a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) care arata o convergenta a pretului din Romania cu preturile practicate in tarile din regiune", se arata intr-un comunicat al Departamentului.

"Este o decizie fireasca. Practic, convergenta s-a realizat', a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

Din datele furnizate de catre ANRE, nivelul estimat al preturilor gazelor naturale pe plan european se situeaza in medie la circa 20 de euro/MWh pentru trimestrul III 2014. De asemenea, pretul gazelor naturale din productia interna aplicabil in prezent pentru clientii noncasnici, cu exceptia producatorilor de energie termica, se plaseaza in intervalul preturilor estimate la nivelul hub-urilor din Uniunea Europeana, atat pentru luna iulie 2014, cat si pentru trimestrul III 2014.

Legea energiei electrice si a gazelor naturale prevede liberalizarea totala a pietei gazelor pentru industrie la 31 decembrie 2014, cu posibilitatea prelungirii pana la 31 decembrie 2015. Pentru consumatorii casnici, piata va fi complet liberalizata la 31 decembrie 2018.

#vanzare gaze bursa, #producatori gaze naturale Romania, #productie interna gaze Romania , #Gaze naturale