Pretul gazelor ar putea creste cu pana 20% sau poate ramane neschimbat, din 2007

Miercuri, 20 Septembrie 2006, ora 06:53
678 citiri

ANRGN estimeaza ca la 1 ianuarie 2007 pretul gazelor naturale ar putea creste cu pana la 20%, dar nu exclude posibilitatea ca acestea sa nu se modifice, a declarat, marti, agentiei NewsIn, presedintele institutiei, Stefan Cosmeanu.

"Este mult prea devreme pentru a face o estimare apropiata de realitate. Pretul pentru consumatorii captivi, casnici si industriali mici, poate ramane la acelasi nivel sau poate creste pana la maximuum 20%. Totul depinde de evolutiile preturilor interne si internationale ale gazelor naturale", a mai spus presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN). Potrivit acestuia, pretul de achizitie al gazelor influenteaza cu 70% tariful final.

Cosmeanu a mai aratat ca in jurul datei de 1 decembrie, ANRGN va sti cat de mult vor creste tarifele la gaze naturale de la 1 ianuarie 2007. Ultima majorare a preturilor gazelor naturale a avut loc la 1 iulie, cand cresterea a fost de 1,54% pentru populatie. Pentru ultimul trimestru al lui 2006, ANRGN a luat decizia de a nu mai majora tarifele la gaze naturale.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) estimeaza ca de la 1 ianuarie 2007 electricitatea se va scumpi cu 4,5%, a declarat, marti, agentiei NewsIn, presedintele ANRE, Nicolae Opris.

"Aceasta este actualmente estimarea noastra. Nu stim inca daca ea este corecta sau nu. In decembrie vom lua o decizie in functie de ce se intampla in acel moment. Sunt factori care determina ieftinirea si factori care determina scumpirea. Vom pune in balans acesti factori si vom vedea cu cat ar trebui sa se scumpeasca electricitatea", a spus Opris. Presedintele ANRE a adaugat ca majorarea preturilor de livrare a electricitatii este cauzata de "actualizarea anuala a tarifelor de transport si distributie a energiei electrice".

Energia electrica livrata populatiei si micilor consumatori industriali, care nu au statut de eligibili, nu se va mai scumpi in acest an, viitoarea ajustare de tarife fiind programata pentru inceputul anului viitor, anunta la sfarstul lunii iunie ANRE.

NewsIn