Ponta: Scumpirea gazelor nu face parte din calendarul de liberalizare a preturilor

Marti, 14 August 2012, ora 16:02
1928 citiri
Ponta: Scumpirea gazelor nu face parte din calendarul de liberalizare a preturilor

Premierul Victor Ponta a spus, marti, ca scumpirea gazelor, din septembrie, nu are legatura cu calendarul liberalizarii pretului la energie, care va incepe in 2013, ci este o actualizare a pretului, care trebuia facuta de guvernele trecute.

"Aceasta crestere nu are legatura cu liberalizarea, este plata asumata de Guvernul Romaniei, pentru ca cei de la FMI nu discuta despre Guvernul Boc sau Ungureanu sau Ponta, ei discuta cu Guvernul Romaniei, iar Guvernul Romaniei, anul trecut, a amanat practic aceste reglementari si noi le punem in practica, pentru ca platim noi ce au consumat altii. Este o actualizare a preturilor si nu are legatura cu programul de liberalizare stabilit cu FMI pentru 2013", a spus Ponta, dupa sedinta de Guvern.

La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Liviu Voinea, a explicat ca aceasta masura trebuia luata de Guvernul precedent, inca din luna martie.

"Sunt o serie de amanari. De fiecare data, in ultimii doi ani, firmele au solicitat sa creasca cu cinci, cu sapte, cu opt la suta pretul si ANRE le-a dat 0,1%, 0,5%, nimic", a spus Voinea, citat de Agrepres.

FMI: Pretul gazelor creste cu 10% pentru companii, din septembrie

Reprezentantii FMI au anuntat ca, incepand cu luna septembrie, pretul gazelor se majoreaza cu 10% pentru companii si cu 5% pentru populatie.

Potrivit lui Erik de Vrijer, seful misiunii FMI in Romania, majorarea de pret este o corectie, o aliniere la preturile din prezent.

"Este important sa corectam ce a fost in trecut", a spus De Vrijer.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ponta pret gaze, #liberalizare pret gaze Ponta, #scumpire gaze Ponta , #Gaze naturale