OMV isi mareste participarea in MOL la 10%

Miercuri, 13 Octombrie 2004, ora 16:43
1018 citiri

OMV, grupul petrolier lider din Europa Centrala si de Est a anuntat ca a marit investitiile in capitalul social al procestaorului ungar de petrol si gaze naturale MOL, de la aproximativ 9% la 10%.Investitia OMV in MOL s-a dovedit a fi una de succes din punct de vedere financiar. Pretul actiunilor MOL si OMV au crescut puternic de la momentul investitiei in anul 2000.

David Davies, Director Financiar al OMV a comentat: "Nu am ajuns la concluzii privind planurile noastre pe termen lung in ce priveste partiparea in MOL. Marirea cotei de participare la 10% si mentinerea acesteia la acest nivel nu doar va aduce beneficii in ce priveste taxarea companiei pentru dividendele primite, dar va permite ca o viitoare vanzare sa fie structurata intr-o maniera optimizata in ce priveste taxarea, daca vom alege aceasta cale."

Grupul OMV Aktiengesellschaft, cu un volum vanzari de 7,64 miliarde Euro, 6,137 angajati in anul 2003 si o capitalizare de piata de 5 miliarde Euro, este cea mai mare companie industriala listata la bursa din Austria.

Ca grup petrolier lider in Europa Centrala si de Est, OMV este prezenta in 12 tari din aceasta regiune, cu operatiuni de Rafinare si Marketing (R&M). OMV si-a stabilit ca obiectiv dublarea cotei de piata din anul 2001, de 9%, la 20% in anul 2008.

In divizia de Explorare si Productie (E&P) OMV activeaza in 16 tari de pe patru continente si planuieste sa-si dubleze productia de petrol si gaz la 160,000 boe/z (echivalent baril petrol) pana in anul 2008. In 2003, OMV a achizitionat portofoliul de E&P al companiei Preussag Energie GmbH.

In domeniul gaz, OMV are atat capacitati de depozitare cat si 2000 de Km de conducte de transport si transporta anual 41 bcm catre tari ca Germania si Italia. OMV detine fabrici integrate in domeniul chimic si petrochimic si detine 25% din actiunile Borealis, unul dintre liderii in productia de poliolefine. Alte participari importante sunt: 50% din EconGas Gmbh, 45% din BAYERNOIL-Raffinerieverbund, 10% din compania ungara de petrol MOL, si 25,1% din Grupul Rompetrol, cea mai mare companie de petrol privata din Romania.

Sursa: Banii Nostri