OMV face presiuni: Europa trebuie sa accepte gazele de sist!

Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 17:10
2044 citiri
OMV face presiuni: Europa trebuie sa accepte gazele de sist!

Desi europenii sunt ingrijorati de potentialul impact negativ al exploatarii gazelor de sist, Gerhard Roiss, seful grupului energetic austriac OMV AG, are un mesaj simplu: gazele de sist reprezinta o parte necesara a sectorului energetic european sustenabil.

Gazele de sist necesita utilizarea unei tehnici de forare neconventionale, denumita fracturare hidraulica, criticata de organizatiile de protectia mediului pentru ca polueaza rezervele de apa.

Daca Europa nu va adopta exploatarea gazelor de sist, vor exista riscuri la adresa viitoarei competitivitati a industriei europene, a avertizat Roiss, conform "Wall Street Journal", citat de Agerpres.

Acesta a cerut agentiilor Uniunii Europene "sa inceapa o campanie de comunicare pentru a arata impactul asupra Europei in cazul in care nu sunt exploatate gazele de sist" deoarece fara o astfel de decizie industriile consumatoare de energie, cum ar fi sectorul petrochimic, ar putea curand sa paraseasca Europa in favoarea Statelor Unite, datorita energiei ieftine de aici.

"In prezent, pretul gazului in SUA este la o treime sau un sfert comparativ cu pretul din Europa. Investitorii din industrie se intreaba unde ar trebui sa investeasca in viitor", a explicat seful OMV.

Acesta a avertizat ca actualele discutii privind impactul exploatarii gazelor de sist vor avea un impact semnificativ care "nu este perceput de oamenii care se opun acestei proceduri". "Acest impact nu este vazut astazi. Dar cand va fi observat, va fi prea tarziu", a avertizatGerhard Roiss.

Pentru cei care cred ca exploatarea gazelor de sist nu trebuie sa se desfasoare in Europa, mesajul sefului OMV este acela ca "avem nevoie de gazele de sist deoarece situatia din prezent s-a inrautatit", referindu-se la importurile de carbune.

In Marea Neagra, OMV si compania americana Exxon sustin ca au gasit, numai in perimetrul romanesc pe care il exploateaza, zacaminte ce cuprind intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale - adica o cantitate suficienta pentru a garanta consumul pentru patru ani in Romania.

In SUA, exploatarea gazelor de sist a ajutat la reconfigurarea structurii energiei pe plan mondial si are potentialul de a inlocui carbunele in producerea electricitatii. Productia de gaze de sist a SUA a crescut de la 425 milioane metri cubi pe zi in 2010 la 700 milioane metri cubi pe zi in acest an.

Cresterea cantitatilor extrase din formatiunile stancoase solide vor transforma SUA in cel mai mare producator de petrol din lume catre 2020, a anuntat saptamana trecuta Agentia Internationala a Energiei (AIE), care estimeaza ca noile resurse din SUA (mai ales zacamintele de gaze de sist) vor reduce importurile si vor transforma America de Nord intr-un exportator net la orizontul anului 2030.

In schimb, in Europa situatia este total diferita. Administratia americana pentru Informatii privind Energia (US Energy Information Administration) estimeaza ca in Europa ar putea exista circa 600 de miliarde de metri cubi de gaze de sist recuperabile (reprezentand consumul pe 40 de ani), insa exista incertitudini cu privire la posibilitatea exploatarii unei cantitati mari de gaz prin metoda de fracturare hidraulice (fracking), asa cum s-a procedat in SUA.

Chiar daca aceasta industrie este abia la inceput in Europa, opozitia este deja puternica, iar mai multe tari, inclusiv Franta, au interzis aceasta metoda de exploatare a gazului de sist, care presupune pomparea de apa pentru a sparge stratul de roca si a elibera gazul.

Si in Austria, OMV a anuntat luna trecuta ca a abandonat planurile de a produce gaze de sist in Austria deoarece cheltuielile implicate ar fi facut proiectul nefezabil din punct de vedere economic. In schimb, OMV (actionarul majoritar al Petrom) a subliniat ca decizia sa nu va afecta posibilele planuri vizand explorarea de gaze de sist in alte tari.

In luna decembrie a anului trecut, OMV a anuntat ca are de gand sa cheltuie 130 milioane de euro pentru a cauta gaze de sist in Austria, insa numai cu conditia solutionarii aspectelor de mediu. Studiile geologice au aratat ca rezervele potentiale de gaze de sist ar putea acoperi consumul intern al Austriei pentru o perioada de 30 de ani.

Profitul operational al OMV AG a crescut in trimestrul trei din 2012 cu 34%, depasind estimarile analistilor. Profitul inainte de dobanzi si taxe (EBIT), care exclude elementele speciale si efectele din detinerea stocurilor a urcat in perioada iulie-septembrie 2012 la 786 milioane de euro (un miliard de dolari), comparativ cu perioada similara a anului trecut, peste estimarile analistilor, care se asteptau la un profit operational de 794 milioane de euro.

Si profitul net a urcat cu 34% in trimestrul trei, la 317 milioane de euro, sub estimarile analistilor, care se asteptau la 345 milioane de euro.

Productia totala a OMV a crescut in trimestrul trei cu 1%, la 309.000 barili echivalent petrol. Vanzarile sunt in scadere, deoarece OMV nu a avut productie de titei din Yemen, iar productia din Tunisia si Libia a fost mai redusa.

"In primele noua luni ale anului am reusit sa obtinem o performanta operationala solida datorita reluarii productiei in Libia si in Yemen din trimestrul trei. Am beneficiat de asemenea de marje de rafinare mai robuste. In linie cu strategia noastra ce vizeaza concentrarea pe cresterea in segmentul upstream, am anuntat achizitia a 15% din zacamantul Aasta Hansteen in iulie si recent achizitia unei participatii de 20% in zacamantul Edvard Grieg, ambele in Norvegia. In plus, ne-am majorat semnificativ suprafata de explorare in Marea Neagra si am inceput dezvoltarea zacamantului Latif din Pakistan. Prin emisiunea de obligatiuni de 1,5 miliarde de euro ne-am intarit si mai mult situatia financiara si ne-am imbunatatit costurile de finantare", a declarat Gerhard Roiss, directorul general al OMV, la prezentarea rezultatelor trimestriale.

Grupul austriac OMV este actionarul majoritar al Petrom, cu o participatie de 51,01%. Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale si Energie.

#exploatare gaz de sist Europa, #sef grup austriac OMV, #tehnici forare neconventionale , #Gaze naturale