"Nu doar South Stream e in ceata, ci si Nabucco" (Baconschi)

Miercuri, 31 August 2011, ora 07:55
1508 citiri
"Nu doar South Stream e in ceata, ci si Nabucco" (Baconschi)

Ministrul de externe al Romaniei considera ca "nu numai South Stream este intr-o oarecare ceata, cat si Nabucco", recomandand atentie pe subiectul energetic in contextul international, conform NewsIn.

Ministrul a aratat ca geografia proiectelor strategice se leaga de securitatea energetica a spatiului euroatlantic si totodata de principalul client al Rusiei, tara care vinde cel mai bine gaz catre europeni.

"Toate aceste subiecte au o geometrie variabila si criza economica, apoi revoltele din lumea araba, instabilitatea regionala nu au servit la concretizarea unui calendar.

Vedeti ca nu numai South Stream este intr-o oarecare ceata, cat si Nabucco", a apreciat ministrul roman de externe.

El a atras atentia ca Turcia foloseste adesea subiectul Nabucco pentru a-si maximiza sansele in negocierea cu Uniunea Europeana, iar Rusia, la randul ei, renegociaza in permanenta niste contracte, inclusiv cel pe gaz cu Ucraina.

"E un subiect care, pe de-o parte, atrage, nimeni nu-l poate ocoli", a spus ministrul, referindu-se la politicile energetice.

"In acelasi timp - constata Baconschi - nimeni nu a luat decizii consensuale si nu s-a trecut la fapte".

Seful diplomatiei a mentionat ca prioritatea Romaniei ramane Nabucco, dar totodata speram sa finalizam studiul de fezabilitate si pe proiectul AGRI cu Azerbaidjanul, Georgia si Ungaria. Suntem in acelasi timp interesati si de PEOP, oleoductul Constanta-Trieste, a reamintit ministrul.

"Deci optiunile sunt, in mare, precizate, ramane insa sa vedem si partenerii, sursele de finantare, volumul de gaze, pentru ca iti trebuie niste garantii pana sa faci o conducta, trebuie sa fii sigur ca ai ce transporta", subliniaza Baconschi.

"Deci atentie pe subiect, insa in acelasi timp mediul international e destul de retractil", a fost concluzia-avertisment a sefului diplomatiei.

Intrebat cand va fi demarat proiectul AGRI, Baconschi a aratat ca trebuie sa treaca prin studiul de fezabilitate apropo de terminalul LNG de la Constanta.

"Cred ca are un orizont de implementare de doi-trei ani, nu costa foarte mult si a suscitat si interesul unor investitori straini", a subliniat Baconschi avantajele AGRI.

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a trimis Washingtonului, la 17 februarie 2010, o telegrama diplomatica - dezvaluita de WikiLeaks - in care avertiza ca proiectul AGRI ar putea concura cu Nabucco in ceea ce priveste achizitionarea gazului azer.

Telegrama diplomatica a fost redactata dupa o discutie pe care secretarul de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban a avut-o cu un consilier economic al Ambasadei SUA, dupa intoarcerea sa dintr-un turneu in Azerbaidjan si Georgia.

In telegrama, Gitenstein mentioneaza ingrijorarea guvernului roman in legatura cu sansele de reusita ale proiectului Nabucco si spune ca Romania cauta sprijin american pentru initiativa sa AGRI, proiect prin care doreste sa devina un nod energetic regional si sa reduca dependenta energetica a Europei de Rusia.

De asemenea, ambasadorul atrage atentia ca Azerbaidjanul nu si-a luat un angajament scris, asa cum ar fi dorit Romania, in ceea ce priveste preturile si cantitatea de gaz pe care este dispus sa o furnizeze pentru AGRI.

In ceea ce priveste partenerul georgian, Romania se teme ca va fi suspus unor "presiuni externe negative", ce i-ar putea slabi angajamentul fata de proiect.

Gitenstein mai apreciaza in telegrama ca pentru reusita AGRI este esentiala atragerea de investitori privati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UE urmează să importe subtanțial mai mult gaz natural dintr-o fostă republică sovietică. Pe ce filieră vor intra gazele în Europa
UE urmează să importe subtanțial mai mult gaz natural dintr-o fostă republică sovietică. Pe ce filieră vor intra gazele în Europa
Până în anul 2026, Azerbaidjanul intenționează să crească volumul anual al exporturilor de gaze către Europa cu 17% față de 2023, până la 14 miliarde de metri cubi, a declarat...
#nabucco, #south stream, #energie, #baconshi, #gaze naturale , #Gaze naturale