Nita vrea sa vanda pe bursa gazele naturale produse in Romania

Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 16:07
1530 citiri
Nita vrea sa vanda pe bursa gazele naturale produse in Romania

Gazele naturale produse in Romania ar putea sa fie vandute pe bursa, a anuntat miercuri ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, in urma unei discutii cu sindicatele din industria petrochimica.

"Am avut azi discutii cu sindicatele din industria petrochimica. Sigur, exista nemultumiri referitoare la cresterea pretului la gaze naturale. Ne-am inteles cu ei ca saptamana viitoare, impreuna cu patronatele, la departamentul pentru energie sa avem inca o discutie. Propunerea noastra va fi, probabil, ca intreaga cantitate de gaze naturale produsa in Romania sa fie vanduta pe bursa.

In acest sens, maine o sa am o discutie cu cei de la ANRE pentru punerea in practica a platformei de gaze naturale, in asa fel incat pretul sa se creeze pe bursa si sa nu mai avem probleme legate de reglementare, de cantitate vanduta de catre producatorii nationali. Sigur, ramane reglementat pretul pentru consumatorii casnici si, respectiv, pentru crese, gradinite, scoli, institutii publice", a afirmat Nita, in cadrul unei declaratii de presa sustinuta la Palatul Victoria.

El a adaugat ca pretul gazelor naturale din Romania este cel mai mic din UE si ca s-a incercat prin discutii cu comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, o prelungire a duratei de liberalizare, dar Comisia Europeana nu a fost de acord cu aceasta solicitare.

"Incercam o asemenea varianta sperand ca pretul la bursa sa fie cat mai mic. De asemenea, speram ca impreuna cu patronatele si sindicatele sa ajungem la o concluzie pe aceasta tema. De altfel, vreau sa fac o precizare, pretul la gaze naturale este cel mai mic din UE, deci nu avem cum sa mai revenim la un pret care sa nu se alinieze la preturile din UE. Ceea ce s-a stabilit cu FMI si CE trebuie respectat.

De altfel am incercat printr-o scrisoare si prin discutii cu comisarul pe energie, domnul Oettinger, sa prelungim durata de liberalizare cu sase luni si apoi inca cu sase luni. Din pacate, Comisia nu a fost de acord cu aceasta solicitare. Incercam alte variante care sa poata conduce la o intelegere atat din partea sindicatelor, cat si din partea patronatelor" a spus ministrul.

El a mentionat ca Petrom nu va putea fi obligat sa vanda gazele pe bursa, dar a apreciat ca cei care doresc sa cumpere se vor orienta in primul rand spre bursa.

"Nu o sa oblig, dar o sa constate ca pretul se formeaza pe bursa. Toti cumparatorii se vor duce intai la bursa si pe urma se vor duce la cel care vinde direct (...) Petrom va vinde cum va dori, insa Romgaz, exceptand cantitatea care va fi reglementata, va putea sa o puna pe bursa", a spus ministrul, intrebat fiind cum va putea obliga o companie precum Petrom sa vanda gazele pe bursa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Nita bursa gaze naturale, #vanzare bursa gaze Romania, #pret gaze naturale Romania, #sector energie Romania , #Gaze naturale