Moscova ameninta UE cu intreruperea livrarilor in cazul revanzarii gazului rusesc catre Ucraina

Vineri, 26 Septembrie 2014, ora 15:30
1334 citiri
Moscova ameninta UE cu intreruperea livrarilor in cazul revanzarii gazului rusesc catre Ucraina
karadeniz-press.ro

Ministrul rus al Energiei Aleksandr Novak a avertizat Europa impotriva oricarei revanzari a gazului rusesc catre Ucraina, intr-un interviu publicat vineri in presa germana, in aceeasi zi in care vor fi reluate discutiile dintre Moscova, Kiev si Uniunea Europeana.

"Contractele in vigoare nu prevad exportul catre o parte terta. Speram ca partenerii nostri europeni vor respecta acordurile pe care le-am incheiat", a declarat ministrul intr-un interviu acordat cotidianului german de afaceri Handelsblatt, citat de Mediafax.

"Doar acest lucru poate garanta continuarea livrarilor pentru consumatorii europeni", a precizat el.

Aceste declaratii au loc in timp ce negocierile dintre rusi, ucraineni si europeni pe tema livrarilor de gaz rusesc urmeaza sa se reia in aceeasi zi la Berlin.

Aceste discutii trilaterale urmaresc rezolvarea contenciosului intre Kiev si Moscova pe tema gazelor si garantarea livrarilor catre UE, care depinde in proportie de 30 la suta de Rusia pentru aprovizionarea cu gaz, dintre care jumatate tranziteaza Ucraina.

Rusia a intrerupt la jumatatea lui iunie livrarile de gaz catre Ucraina, care a refuzat cresterea pretului impus de gigantul Gazprom in contextul crizei dintre Kiev si Moscova, si care a acumulat, potrivit Rusiei, o datorie de 5,3 miliarde de dolari.

"Suntem pregatiti sa nu cerem aceasta plata imediat. Gruparea ucraineana Naftogaz trebuie sa plateasca imediat doua miliarde de dolari, apoi putem restructura restul datoriei", a adaugat Novak.

Saptamana trecuta, presedintele rus, Vladimir Putin, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au subliniat "importanta" continuarii dialogului pe tema livrarilor de gaz rusesc catre Europa, in cadrul unei discutii prin telefon.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Moscova amenintare UE, #Moscova oprire gaz Ucraina , #Gaze naturale