Moldova are nevoie stringenta de gazoductul ce o va lega de Romania - presa

Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 11:20
1566 citiri
Moldova are nevoie stringenta de gazoductul ce o va lega de Romania - presa

Republica Moldova are nevoie stringenta de gazoductul Iasi-Ungheni, pentru a urma exemplul Ucrainei si a-si reduce dependenta fata de gazul rusesc, scrie miercuri Ziarul National.

Publicatia observa ca, intamplator sau nu, conflictul de gaze ruso-ucrainean s-a acutizat cu trei saptamani inainte de Summitul de la Vilnius. Potrivit ambasadorului Ucrainei in Republica Moldova, Serghei Pirojcov, Ucraina a reusit sa-si faca rezervele necesare.

"Facand traducerea din limbajul diplomatic, asta ar insemna ca Ucraina va avea gaz, chiar si in conditiile sistarii livrarilor gazului rusesc, pentru ca ucrainenii s-au pregatit. Au semnat contracte cu mai multe tari europene pentru livrari, au semnat contracte de explorare a propriilor gaze, inclusiv de sist, cu cele mai mari companii mondiale", potrivit ziarului.

Pe de alta parte, subliniaza autorul, lucrarile la conducta Iasi-Ungheni se vor finaliza la anul, iar o conducta Ungheni-Chisinau cere timp si bani. "Morala este evidenta chiar si pentru criticii cei mai inflacarati ai gazoductului. Avem stringenta nevoie de acesta. Cu cat mai repede, cu atat mai bine".

#gazoduct Iasi Ungheni, #transport gaze Romania Moldova, #conflict Moldova Rusia, #import gaze Moldova , #Gaze naturale