Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ministerul Economiei a redefinit consumatorii protejati de pe piata gazelor

Ministerul Economiei a redefinit consumatorii protejati de pe piata gazelor


In categoria consumatorilor protejati de pe piata gazelor intra toti consumatorii casnici, precum si intreprinderile mici si mijlocii si serviciile sociale esentiale racordate la o retea de distributie, se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta publicat pe site-ul Ministerului Economiei.

Astfel, sunt definiti drept consumatori protejati toti consumatorii casnici racordati la reteaua de distributie a gazelor naturale, precum si intreprinderile mici si mijlocii, racordate la o retea de distributie a gazelor naturale si serviciile sociale esentiale, racordate la o retea de distributie sau de transport a gazelor naturale, in situatia in care consumul acestor categorii de consumatori nu depaseste 20% din consumul total de gaze naturale.

Totodata, este vorba despre instalatiile de termoficare, in masura in care furnizeaza energie consumatorilor prevazuti mai sus, cu conditia ca aceste instalatii sa nu poata functiona cu alti combustibili si sa fie conectate la reteaua de distributie sau de transport a gazelor naturale.

Potrivit proiectului, serviciile sociale esentiale sunt institutiile care asigura servicii medicale si unitati de invatamant, institutii de asistenta sociala care asigura ingrijirea copiilor, persoanelor varstnice sau persoanelor cu diferite grade de handicap, institutii publice de la nivel central si local, institutii de la nivelul culturii si cultelor, precum si organizatiile neguvernamentale de utilitate publica.

Sumele care provin din impozitarea veniturilor exceptionale ale companiilor care activeaza in sectorul de petrol si gaze vor fi directionate catre un fond special destinat consumatorilor vulnerabili, a declarat vineri ministrul Economiei, Daniel Chitoiu.

"Conform angajamentelor cu institutiile financiare internationale, pana la sfarsitul anului 2012 ne-am luat angajamentul sa constituim un grup interministerial format din reprezentanti ai Ministerului Economiei, ai Ministerului Finantelor si, in consultare cu toti operatorii economici din industria de petrol si gaze, sa elaboram un pachet legislativ de masuri fiscale in ceea ce priveste impozitarea veniturilor exceptionale obtinute ca urmare a liberalizarii preturilor la gaze, impozite care vor merge intr-un fond special si care se vor adresa consumatorilor vulnerabili", a mentionat Chitoiu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: NewsIn
Articol citit de 1326 ori