Merita riscul exploatarii gazelor de sist pentru economia Romaniei?

Marti, 10 Aprilie 2012, ora 16:28
1617 citiri
Merita riscul exploatarii gazelor de sist pentru economia Romaniei?

Exploatarea gazelor de sist in Romania a trezit constiinta ecologica a populatiei, existand, in ultimele saptamani, proteste fata de contractul obtinut de compania americana Chevron pentru a extrage aceasta resursa din subsolul tarii noastre.

Insa, sub presiunea cetatenilor si a politicienilor, firma a fost nevoita sa renunte temporar la exploatare, care presupune pomparea de apa, nisip si substante chimice in rocile de sist, iar, datorita diferentelor de presiune, gazul se ridica la suprafata si este colectat intr-un gazoduct.

Numita fractionarea hidraulica, procedura are potentialul de a genera profituri enorme pentru companiile de forare, deoarece elibereaza gazele naturale prinse in rocile de sist, acestea fiind o alternativa mai ieftina la combustibilii fosili.

Desi s-au emis teorii conform carora aceasta metoda de exploatare ar produce cutremure, cel mai important efect negativ fiind poluarea apei si a aerului cu substante chimice, precum benzenul, care este cancerigen.

In aceste conditii, specialistii recomanda o analiza atenta a efectelor pe care aceasta procedura le are asupra mediului.

"Trebuie monitorizat modul in care se face exploatarea, insa avem o legislatie in aceasta privinta, adica tot ce trebuie facut este ca orice operatiune in acest domeniu sa fie pusa in contextul in care sa fie vazute efectele asupra mediului inconjurator", a declarat expertul in energie si mediu, Ionut Purica, pentru Ziare.com.

Gazele de sist reprezinta, alaturi de cele fosile, o posibilitate de a reduce importurile din Rusia, chiar pe mai multi ani.

"Este un lucru deosebit, mai ales in contextul crizei actuale, deoarece, in loc sa dam peste 500 de dolari pe mia de normal metru cub de gaz rusilor, aceasta suma ar putea ramane in tara, mai ales ca vom da mai putin pentru exploatare si punerea in piata a acestora, iar restul il putem folosi pentru a finanta si dezvolta economia", a explicat Ionut Purica.

Citeste mai multe despre Merita riscul exploatarii gazelor de sist pentru economia Romaniei? pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#exploatare gaze sist Romania, #Chevron gaze sist Romania, #resurse naturale Romania , #Gaze naturale