Marile intreprinderi sunt seduse de dezvoltarea externa

Joi, 02 Martie 2006, ora 06:24
1031 citiri

Stiri economico-financiare internationale, 2 Martie 2006Marile intreprinderi sunt seduse de dezvoltarea externa

Directorii marilor companii asaza din ce in ce mai des dezvoltarea internationala in fruntea prioritatilor. Aceasta observatie a fost relevata de o ancheta anuala realizata de catre The Economist Intelligence Unit si preluata de cotidianul francez Le Figaro. Potrivit majoritatii celor 555 de directori intervievati, increderea in dezvoltarea economica pe urmatorii trei ani se situeaza la cote foarte bune, iar asta in special datorita rezultatelor obtinute pe pietele externe si a sperantelor de crestere cu o treime a vanzarilor externe, pana la cel putin 41,5%.In raport cu anii precedenti, se mai poate spune ca numarul celor care doresc sa isi intensifice actiunea la nivel international s-a dublat. (Cititi articolul in Curierul National)

Ucraina preseaza Rusia pentru gaze mai ieftine

Ucraina ar trebui sa renunte la acordul cu Rusia privind importul de gaze naturale, iar cele doua parti ar trebui sa reia negocierile, potrivit ministrului ucrainean al Finantelor, Viktor Pinzenik, citat de Reuters. "Statul trebuie sa se intoarca la punctul de plecare. Dispunem de toate conditiile pentru a atinge echilibrul intre interesele Ucrainei si cele ale Rusiei. Rusia are gazele naturale, dar nu are gazoducte. Noi detinem sistemul de transport fara de care este imposibil sa fie exportate gaze in Europa. Acest lucru ne permite sa ne aparam pozitia in cadrul negocierilor", a declarat Pinzenik. Oficialul si-a exprimat deja indoiala privind succesul acordului, sustinand ca nu ofera nici un fel de garantie privind furnizarea neintrerupta a gazelor naturale sau in ceea ce priveste stabilitatea preturilor. (Cititi articolul in Bloombiz.ro)

China vrea sa se desprinda de Internetul mondial

Autoritatile chineze au anuntat ca au creat un domeniu propriu de Internet, bazat pe literele alfabetului chinezesc, decizie care semnaelaza in opinia analistilor dorinta Beijingului de a se desprinde de Internetul mondial pentru a avea un control mai bun al retelei proprii. Chinezii au creat nu numai .cn in chineza, ci si .com si .net. Decizia vine la scurt timp dupa ce autoritatea care supervizeaza Internetul (ICANN) a acordat Verisign monopolul asupra domeniului .com precum si aprobarea de a scumpi toate taxele legate de aceste domenii in umatorii ani. "Noi vom face astfel incat utilizatorii de Internet sa nu fie obligati sa se supuna monopolului american", spune un oficial chinez citat de ziarul central al partidului, People's Daily. China ar putea astfel sa se descprinda complet de ICANN si sistemul global de domenii de net DNS. (Cititi articolul in Bloombiz.ro)

Parlamentarii europeni vin sa ia pulsul Romaniei pentru aderare

Mihai Razvan Ungureanu (foto), ministrul roman al afacerilor externe, a avut intalniri, ieri, la Bucuresti, cu Joost Lagendjik, reprezentant al grupului Verzilor din Parlamentul European, si cu Bernard Bot, ministrul olandez de externe. Principalul scop al vizitei celor doi oficiali europeni a fost evaluarea stadiului procesului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. "Sunt aici din partea grupului meu, Verzii, pentru a pune multe intrebari", a afirmat europarlamentarul Joost Lagendjik, explicand ca cel mai evident motiv al venirii sale la Bucuresti, la exact un an dupa ultima sa vizita in Romania, este de a evalua ce s-a intamplat in acest timp, intrucat "PE trebuie sa decida in doua luni daca va cere activarea clauzei de amanare a aderarii Romaniei". (Cititi articolul in Gardianul)

Razboiul energetic Roma-Paris, pe masa Comisiei Europeane

Charlie McCreevy, comisarul european pentru Piata Interna, a declarat, ieri, ca va analiza mai atent felul in care Franta a intermediat fuziunea intre companiile Suez si Gaz de France, informeaza Bloomberg. Acesta este un raspuns la plangerea inaintata de Italia, in care se arata ca tranzactia blocheaza posibilitatile Enel de a mai licita pentru compania Suez. Ministrul de Finante italian, Giulio Tremonti, a depus, marti, o plangere impotriva Frantei, proprietar a 80% din actiunile Gaz de France, pe care o acuza de jocuri murdare in preluarea companiei Suez, in detrimentul companiei italiene de gaz, Enel. Agentia de presa a Uniunii Europene a mentionat, dupa intrevedere, ca A"McCreevy este pregatit sa monitorizeze si sa examineze situatia in lumina acuzatiilor venite din partea ItalieiA". (Cititi articolul in Cronica Romana)

Selectie realizate de

BLOOMBIZ - PORTALUL TAU DE AFACERI!

Abonati-va la newsletter!