MAE: Romania sustine ferm si activ proiectul Nabucco

Sambata, 19 Ianuarie 2013, ora 13:25
1518 citiri
MAE: Romania sustine ferm si activ proiectul Nabucco

Ministerul Afacerilor Externe a salutat vineri, intr-un comunicat de presa, anuntul Companiei Internationale Nabucco si al Consortiului Shah Deniz privind semnarea Acordului de colaborare in vederea dezvoltarii urmatoarei etape a proiectului gazoductului Nabucco.

Acordul, semnat vineri la Viena, reprezinta "o evolutie deosebit de importanta in dezvoltarea proiectului, prin aprofundarea cooperarii dintre cele doua consortii si stabilirea parametrilor colaborarii pentru perioada urmatoare", precizeaza MAE.

In acelasi timp, decizia reconfirma viabilitatea proiectului Nabucco, fiind un impuls major in directia deschiderii Coridorului Sudic de Gaze Naturale, obiectiv prioritar european, considera institutia diplomatiei romane.

"In calitate de stat partener in proiectul Nabucco, Romania a fost si continua sa fie un sustinator ferm si activ al implementarii acestuia, implicandu-se constant in demersurile menite a asigura buna desfasurare a etapelor pregatitoare", da asigurare MAE.

Proiectul Nabucco face parte din Coridorul sudic de gaze naturale, o initiativa europeana ce vizeaza diversificarea rutelor si surselor de aprovizionare cu gaze naturale a pietei europene. Proiectul are in vedere, in prima faza, aducerea resurselor naturale din campul azer Shah Deniz II, gestionat de Consortiul Shah Deniz, de la granita de vest a Turciei spre Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria.

La realizarea proiectului Nabucco, din partea Romaniei participa compania Transgaz, membru al Companiei Internationale Nabucco.

Actionarii Nabucco au semnat vineri, la Viena, acorduri referitoare la cooperarea stransa in vederea alinierii programelor de executie si dezvoltarea proiectelor Nabucco Vest si Shah Deniz II.

Acordurile au vizat si finantarea in comun a costurilor de dezvoltare a Nabucco Vest pana la decizia selectiei conductei pentru ruta europeana de livrare a gazelor de la Shah Deniz si acordarea catre SOCAR, BP, Statoil si Total de optiuni pentru a prelua o participatie de 50% in proiect, in noua structura de actionariat, in urma deciziei pozitive de selectare a conductei Nabucco Vest de catre consortiul Shah Deniz, care administreaza zacamantul cu aceeasi denumire.

#dezvoltare Nabucco, #participare Romania Nabucco, #semnare acord colaborare Nabucco, #Coridor Sudic gaze naturale , #Gaze naturale