Lukoil va exploata trei zacaminte petroliere in Turkmenistan

Miercuri, 13 Iunie 2007, ora 11:48
1279 citiri

Lukoil a primit din partea guvernului din Turkmenistan permisiunea de a exploata trei zacaminte petroliere situate pe platoul continental al Marii Caspice, informeaza AP preluand informatii din mass-media turkmena.

Potrivit cotidianului Neutral Turkmenistan, presedintele turkmen Gurbanguli Berdymukhamedov si directorul general de la Lukoil, Vagit Alekperov, au ajuns la un acord cu ocazia unei reuniuni care a avut loc marti in capitala Ashabad.

Cotidianul turkmen sustine ca cea mai mare companie petroliera rusa intentioneaza sa demareze in scurt timp lucrarile la zacamintele de hidrocarburi amplasate in sectorul tukmen al Marii Caspice, dar nu dezvaluie numele celor trei zacaminte sau daca se estimeaza ca ar contine petrol, gaze naturale sau ambele.

Competitia pentru accesul la vastele zacaminte de petrol si gaze naturale ale Turkmenistanului s-a intensificat odata cu decesul fostului presedinte Saparmurat Niyazov, in luna decembrie 2006. Odata cu moartea acestuia s-a permis doar un acces limitat al companiilor straine in sectorul energetic.

Turkmenistanul este al doilea mare producator de gaze naturale din fosta URSS, dupa Rusia, cu rezerve de aproximativ 2.900 miliarde metri cubi de gaze naturale, si ocupa locul cinci in lume ca rezerve de petrol. Cu toate acestea, Turkmenistanul este una dintre cele mai sarace tari din fostul bloc sovietic.

Lukoil este cel mai mare producator de petrol din Rusia si asigura doua procente din productia mondiala de benzina. O participatie de 20 la suta din Lukoil este detinuta de americanii de la Conoco Philips. Lukoil detine in Romania o rafinarie, 300 de benzinarii si opt depozite de carburanti si a avut, in 2006, afaceri de 1,5 miliarde de euro din rafinare si distributia de carburanti. Pentru anul in curs, compania estimeaza o cifra de afaceri de 1,8 miliarde de euro, ca urmare a volumului mai mare de vanzari si a scaderii costurilor de rafinare.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)