La Tribune: Israelul are nevoie de Romania pentru cucerirea Ciprului

Luni, 11 Iunie 2012, ora 18:10
1697 citiri
La Tribune: Israelul are nevoie de Romania pentru cucerirea Ciprului

Israelul incearca sa formeze o alianta cu Grecia, Romania, Bulgaria si Cipru pentru a contracara Turcia, scrie La Tribune, care noteaza ca descoperirea de gaze in apele teritoriale cipriote a condus la amplificarea tensiunii in regiune.

Turcia nu vede cu ochi buni luna de miere intre Cipru si Israel, care s-a apropiat de Nicosia pentru a-i exploata si proteja resursele sale de gaze. Israelul si Cipru au intrat intr-o casatorie de convenienta avand ca zestre comuna o nesperata rezerva de gaze, scrie La Tribune.

Cele doua state, aflate la o distanta de cateva sute de kilometri, au descoperit in Mediterana orientala enorme rezerve de gaze, a caror valoare se cifreaza la zeci de miliarde de dolari. Niciunul din cele doua state nu are mijloacele sa exploateze aceste bogatii fara ajutorul multinationalelor sau fara a coopera, inclusiv in domeniul apararii, pentru a contracara in special Turcia, care ocupa partea de nord a insulei Cipru.

Israel si Cipru, in "luna de miere"

Pe teren, exista o luna de miere intre statul evreu si Cipru. Delek, unul din cele mai importante grupuri energetice israeliene, si-a anuntat candidatura la licitatia lansata la mijlocul lunii mai pentru noi licente de explorare in apele cipriote. Aceasta companie intentioneaza sa colaboreze cu Total, de asemenea in carti pentru viitoarele proiecte de construire a unei uzine de lichefiere de gaz in Cipru.

Acest interes se traduce, de asemenea, prin trimiterea unei importante delegatii de oameni de afaceri isralieni la un seminar international organizat in week-end-ul trecut la Nicosia despre piata de gaze.

Anterior, cele doua tari au pregatit terenul semnand la sfarsitul lui 2010 un acord privind delimitare zonei lor de exploatare economica exclusiva.

Cu incarcatura in special simbolica, cel mai lung cablu electric din lume leaga din aprilie Israel, Cipru si Grecia de reteaua europeana pentru a face fata unor eventuale lipsuri in cele trei tari.

Pe frontul politic, Benjamin Netanyahu a efectuat la inceputul anului prima vizita a unui sef de guvern israelian in Cipru, tara considerata mult timp de responsabilii isralieni ca fiind "pro-araba".

Aceasta apropiere nu este totusi pe gustul Turciei. Ankara, care afirma ca are un cuvant de spus in repartizarea bogatiilor naturale, a amplificat tensiunea evocand o posibila interventie a marinei sale de razboi. Aceasta escaladare verbala a luat un aspect mai virulent in contextul in care relatiile intre Israel si Turcia, mult timp aliati, traverseaza o criza acuta de doi ani.

Turcia se simte amenintata de demersurile Israelului

Rezultatul: responsabilii israelieni incearca sa formeze o alianta cu Grecia, Romania, Bulgaria si Cipru pentru a contracara Turcia. Aceasta strategie suscita o nervozitate tot mai mare la Ankara.

Presa turca a relatat recent despre o posibila desfasurare a mai multor mii de militari israelieni in Cipru. Statul evreu si Cipru au negat categoric. "Avem interese de aparat, insa nu exista niciun pact militar intre cele doua tari", a dat asigurari un colaborator apropiat al lui Benjamin Netanyahu, potrivit La Tribune.

Singura certitudine este ca masurile de securitate din jurul platformelor off-shore israeliene au fost consolidate. Marina si-a inmultit patrulele pe mare, foloseste avioane si in special drone pentru a desfasura misiuni de supraveghere.

Militarii nu vor sa ramana acolo si cer 200 de milioane de euro suplimentari pentru a achizitiona noi nave de razboi bine echipate. Va fi dificil ca aceasta desfasurare de forte sa ramana inactiva daca din intamplare campurile de gaze si petroliere cipriote vecine ar fi amenintate sau atacate, mai noteaza publicatia amintita.

#alianta Romania Israel resurse Cipru, #resurse Cipru, #tensiuni Israel Turcia , #Gaze naturale