Kazahstanul cere "in mod sigur mai mult de zece miliarde dolari" compensatie de la compania italiana Eni

Marti, 04 Septembrie 2007, ora 15:01
1004 citiri

Kazahstanul doreste "mai mult de zece miliarde dolari" drept compensatie de la consortiul condus de grupul italian Eni, pentru intarzierile legate de dezvoltarea campului petrolier Kasagan din Marea Caspica, a declarat marti un inalt oficial kazah pentru Reuters.

Statul kazah a ordonat sistarea lucrarilor de la campul Kasagan la data de 27 august din cauza unei dispute legate de intarzierea demararii productiei si majorarea cheltuielilor cu grupul condus de compania italiana Eni, ce dezvolta unul dintre cele mai mari descoperiri petroliere din ultimii 30 de ani.

Intrebat despre nivelul compensatiei dorite, ministrul adjunct de finante, Daulet Yergozhin a declarat "in mod sigur mai mult de zece miliarde dolari".

Aceasta discutie a avut loc cu doar doua zile inainte de expirarea termenului limita pentru finalizarea negocierilor iar oficialul kazah a adaugat ca autoritatile din Kazahstan nu au primit raspunsuri la o serie de intrebari legate de plata taxelor de catre acest consortiu si ca au demarat o operatiune de audit.

Kazahstanul a amenintat ca va prelungi perioada de suspendare a activitatii de la campul Kasagan dupa expirarea celor trei luni anuntate, sporind presiunea asupra acestui consortiu.

Consortiul AgipKCO este compus din grupurile Royal Dutch Shell, Exxon Mobil Corp, Total, ConocoPhillips, Inpex Holdings Inc (Japonia) si compania petroliera nationala kazaha KazMunaiGas.

O sursa apropiata de negocieri a declarat pentru Reuters ca statul kazah asteapta ca grupul condus de Eni sa vina cu o propunere privind "o plata compensatorie" pana la data de 5 septembrie.

Aceasta disputa aduce aminte de neintelegerile dintre Rusia si Royal Dutch Shell, care s-au incheiat dupa ce firma multinationala a pierdut controlul asupra giganticului proiect petrolier Sahalin-2 in favoarea monopolului rusesc al gazelor naturale Gazprom.

Zacamantul Kasagan contine, conform estimarilor, rezerve de 38 miliarde barili de petrol, dintre care 13 miliarde barili pot fi recuperati prin folosirea unei tehnici extractive bazate pe injectia de gaze.

Acest zacamant sta la baza strategiei Kazahstanului de a-si tripla productia de petrol pana in 2015, statul ex-sovietic devenind astfel o sursa din ce in ce mai importanta de petrol din afara Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Initial, exploatarea acestui zacamant tebuia sa demareze in 2005, insa a fost amanata pana in 2010. Costurile dezvoltarii proiectului au urcat pana la 136 miliarde dolari, cu mult peste suma stabilita initial, de 56 miliarde dolari, potrivit ministerului kazah al energiei.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.