Justitia declara ilegala interzicerea exploatarii gazelor de sist de autoritatile locale

Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 08:41
1849 citiri
Justitia declara ilegala interzicerea exploatarii gazelor de sist de autoritatile locale

Consiliile locale din judetul Vaslui care au interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist trebuie sa anuleze aceste hotarari, a decis Tribunalul Vaslui, in urma proceselor intentate de catre Prefectura.

Considerate ilegale pe motiv ca a fost incalcat articolul din Constitutie cu privire la bogatiile subsolului, hotararile au fost atacate in instanta de contencios-administrativ de catre Prefectura Vaslui.

Cererile de chemare in judecata au fost formulate dupa ce consiliile locale au refuzat sa anuleze hotararile la solicitarea Prefecturii Vaslui.

Pana la aceasta data, sase din cele 11 autoritati locale date in judecata in 4 iulie au pierdut procesele intentate de Prefectura, celelalte cinci cauze similare fiind pe rolul Tribunalului Vaslui, avand termene fie la sfarsitul lui septembrie, fie la inceputul lui octombrie.

Deciziile Tribunalului Vaslui, care a admis cererile Prefecturii, de anulare a hotararilor CL privind interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist, nu sunt definitive.

Un numar de 14 consilii locale din judetul Vaslui, inclusiv doua din cele trei pe teritoriul carora compania Chevron are luate in concesiune suprafete de teren, au interzis, prin hotarari adoptate in plen, explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor respective.

Deciziile au fost luate dupa ce Consiliul Judetean Vaslui a eliberat, in decembrie 2012 si ianuarie 2013, trei certificate de urbanism pentru explorarea gazelor de sist in trei perimetre din judetul Vaslui, respectiv Paltinis (Bacesti), Popeni (Gagesti) si Silistea (Pungesti).

Din cele 14 consilii locale, 11 au fost date in judecata de Prefectura dupa ce au refuzat sa revoce hotararile de interzicere a explorarii si exploatarii gazelor de sist pe teritoriul unor comune, considerate ilegale si anticonstitutionale de Prefectura.

"Institutia Prefectului Vaslui a solicitat tuturor celor 14 consilii care au adoptat hotarari privind interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist sa comunice intreaga documentatie care a stat la baza adoptarii acestor acte normative. Ulterior, in functie de documentatia inaintata Prefecturii, s-a constatat ca sunt incalcate prevederile legale in materie. In acest context, s-a solicitat autoritatii emitente sa reanalizeze si sa se revoce hotararile respective.

Intrucat 11 consilii locale nu au revocat acele acte normative, Prefectura a promovat actiuni la instanta de contencios administrativ, solicitand instantei sa se pronunte asupra legalitatii hotararilor adoptate. De la data introducerii actiunii la Tribunalul Vaslui, hotararile atacate sunt suspendate de drept si nu produc efecte pana la solutionarea irevocabila a cauzei", declara purtatorul de cuvant al Prefecturii Vaslui, Maria Costea.

In actul transmis in teritoriu, Prefectura Vaslui sustinea ca zacamintele din subsolul Romaniei sunt proprietate publica a statului, astfel incat consiliile locale nu pot decide asupra acestora.

#exploatare gaze sist, #procese gaze sist, #Tribunal Vaslui gaze sist, #autoritati locale gaze sist , #Gaze naturale