Irakul este interesat sa furnizeze gaze prin proiectul Nabucco

Marti, 27 Decembrie 2011, ora 19:51
1619 citiri
Irakul este interesat sa furnizeze gaze prin proiectul Nabucco

Irakul este interesat sa furnizeze gaze prin conducta Nabucco, a declarat ministrul de Externe Hoshyar Zebari, care a precizat ca proiectul are o mare importanta pentru tara sa, relateaza portalului azer Trend.

Statul irakian "isi poate pune la dispozitie resursele pentru acest proiect strategic care are o mare importanta pentru Irak", a afirmat Zebari intr-un interviu.

El a aratat ca Irakul are un memorandum de intelegere cu Uniunea Europeana pentru cooperare in domeniul energiei.

Zebari a subliniat totodata ca diferentele de opinie dintre guvernul irakian si autoritatile din Kurdistan nu vor afecta aprovizionarea cu gaze din Irak a proiectului Nabucco.

Ministrul a mai spus ca Irakul va detine presedintia OPEC in 2012 si va face tot posibilul pentru protejarea intereselor producatorilor de petrol si ale consumatorilor, iar pretul titeiului va fi cuprins intre 85 si 100 de dolari pe baril.

Nabucco asteapta pe de alta parte un raspuns de la furnizorii de gaze de la Shah Deniz, cea mai mare exploatare gazeifera din Azerbaijan.

Din consortiul Nabucco fac parte companiile OMV (Austria), Transgaz Medias, MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia) si RWE (Germania).

Gazoductul este proiectat sa transporte gaze naturale pe o distanta de peste 3.900 de kilometri, din Turcia in Austria, pe traseul Bulgaria - Romania - Ungaria, pentru a reduce dependenta Europei de importurile din Rusia.

Costul estimat al proiectului este de 7,9 miliarde de euro.

Lucrarile de constructie a gazoductului, care va avea o capacitate de 31 milioane de metri cubi pe an, sunt planificate sa aiba loc in perioada 2013-2017.

#Irak gaze, #furnizare gaze Irak, #Irak proiect Nabucco, #conducta Nabucco , #Gaze naturale