Ialomitianu: Discutam renegocierea pretului la gaze si energie

Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 15:30
1332 citiri
Ialomitianu: Discutam renegocierea pretului la gaze si energie

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat, luni, ca se ocupa de negocierile cu FMI si ca este de negociat perspectiva financiara a anului 2012, "legat de renegocierea pretului la gaze si energie".

"Eu, in momentul acesta, sunt in negocieri cu Fondul Monentar, cu Comisia Europeana, de aceste probleme ma ocup. Toate conditionalitatile au fost indeplinite de Romania si avem de negociat perspectiva financiara a anului 2012, legat de renegocierea pretului la gaze si energie. Deci, lucrurile acestea le avem in vedere", a spus Ialomitianu inaintea sedintei BPN al PDL.

El a aratat ca este preocupat de ceea ce se intampla in zona Euro, pentru ca orice modificare a deficitelor bugetare, a datoriilor publice din aceasta zona afecteaza si Romania.

"Ne preocupa foarte mult ce se intampla in zona Euro pentru ca, v-am spus de foarte multe ori, ca orice modificare in zona Euro a deficitelor bugetare, a datoriilor publice, a situatiilor financiare ne afecteaza si pe noi", a precizat Ialomitianu.

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, in contextul referirilor la indeplinirea angajamentelor Romaniei fata de FMI, ca se va incerca o replanificare a liberalizarii preturilor la energie si gaze, atat pentru populatie, cat si pentru agentii economici.

"Va trebui sa incercam o reprogramare la orizontul 2020 pentru populatie si 2015-2017 pentru agentii economici (...). Vom vedea daca vom reusi. Aceste termene au fost asumate de Romania la intrarea in UE si, practic, le renegociem pornind de la realitatile de plata ale cetatenilor romani si ale economiei", a adaugat Basescu.

Presedintele a mai spus ca, in urma discutiilor pe care le-a avut cu premierul Emil Boc a rezultat ca, in relatia cu FMI, Romania "va fi cu toate obiectivele indeplinite in linii mari".

"Singurul lucru pe care l-am stabilit impreuna cu primul ministru Emil Boc, ca va trebui renegociat in noua scrisoare catre Fond, este legat de replanificarea liberalizarii preturilor la energie electrica si gaze, atat pentru populatie, cat si pentru agentii economici".

"La gaze spre exemplu in actualul acord cu Fondul, cu Uniune Europeana si Banca Mondiala, liberalizarea este prevazuta pentru agentii economici in 2013, iar pentru populatie in 2015", a spus presedintele.

#Ialomiteanu negocieri FMI, #Ialomiteanu negociere pret gaz, #Ialomiteanu deficite bugetare , #Gaze naturale