Gazprom vrea sa cucereasca piata chineza

Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 14:30
1231 citiri
Gazprom vrea sa cucereasca piata chineza

Gazprom poarta negocieri intense cu oficialii chinezi pentru a se asigura, pana la sfarsitul lui 2013, de incheierea unui acord privind exporturile sale de gaz catre acest stat.

"Reuniuni de lucru" au avut loc la Beijing intre grupul public rus si cel chinez CNPC in cadrul carora cele doua parti au decis "sa intensifice negocierile privind livrarile de gaz natural", a explicat Gazprom, potrivit unui comunicat.

Cele doua societati si-au fixat ca "obiectiv semnarea pana la sfarsitul anului 2013 a unui contract" prin care cumparatorul se angajeaza sa obtina un volum minim fix, a adaugat sursa citata.

Gazprom negociaza din 2004 cu China si spera sa exporte 68 miliarde de metri cubi pe an. Grupul rus isi face simtita prezenta pe piata asiatica in contextul in care clientii europeni sunt afectati de criza economica.

Exporturile Gazprom au scazut cu 8% in 2012, ajungand la 138 miliarde de metri cubi. Productia de anul trecut a fost a doua cea mai slaba din istoria grupului. Gazprom a indicat ca a evocat cu CNPC posibilitatea de a coopera in domeniul gazului natural lichefiat, in special privind proiectul uzinei de lichefiere pe care grupul doreste sa-l construiasca la Vladivostok, in Extremul Orient.

Gazprom anticipeaza in 2013 o ieftinire a gazelor livrate in Europa

#negocieri Gazprom China, #export gaze Rusia China, #exporturi Gazprom , #Gaze naturale