Gazprom saluta solutia de 'compromis' gasita joi la Bruxelles in problema gazului

Vineri, 31 Octombrie 2014, ora 12:10
1512 citiri
Gazprom saluta solutia de 'compromis' gasita joi la Bruxelles in problema gazului
Foto: latestnewslink.com

Gigantul rus Gazprom a salutat vineri 'compromisul' gasit joi la Bruxelles in cadrul negocierilor dintre Kiev, Moscova si UE in problema livrarilor de gaz catre Ucraina, amintind totodata ca este vorba de un 'mesaj clar' in ceea ce priveste obligatia de a plati datoria ucrainenilor.

'Este un compromis si Gazprom a aratat flexibilitate pentru a se ajunge la un acord posibil. Gazprom este si va fi intotdeauna un furnizor fiabil pentru Europa', a dat asigurari intr-un comunicat purtatorul de cuvant al concernului rus, Serghei Kuprianov, potrivit AFP, transmite Agerpres.

'Acordul trimite de asemenea un mesaj clar asupra faptului ca contractele semnate trebuie respectate si obligatiile de plata indeplinite', a continuat Kurianov. 'Este, cu putina sansa, inceputul unui nou capitol mai constructiv in relatiile dintre UE, Rusia si Ucraina in domeniul gazului', a adaugat el.

Dupa doua zile de negocieri dificile si tensionate la Bruxelles, Ucraina, UE si Rusia au gasit joi noaptea o solutie provizorie in conflictul dintre Kiev si Moscova legat de livrarile de gaze, solutie ce asigura aprovizionarea cu gaz a Ucrainei, precum si a Europei, pe timpul iernii.

Potrivit comisarului european pentru energie Gunther Oettinger, Ucraina s-a angajat sa plateasca suma ceruta de Moscova de 3,1 miliarde de dolari, care include platile in avans pentru lunile noiembrie si decembrie. Plata unei prime transe de 1,45 miliarde de dolari se va face imediat, iar restul de 1,65 miliarde pana la sfarsitul anului.

'Plata partiala a datoriei Ucrainei este o prima conditie pentru reluarea livrarilor de gaz', intrerupte in luna iunie, a insistat seful Gazprom, Aleksei Miller, intr-un interviu acordat vineri canalului rus de televiziune Rossia 24.

Rusia estimeaza in total datoria Ucrainei la livrarile de gaz la 5,3 miliarde de dolari.

#Gazprom solutie compromis problema gaz, #Gazprom solutie Bruxelles , #Gaze naturale