Gazele de sist. Se ascute lupta pe frontul de la Pungesti: baricade umane, jandarmi si transmisiuni live ad-hoc VIDEO

Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 17:59
2836 citiri
Gazele de sist. Se ascute lupta pe frontul de la Pungesti: baricade umane, jandarmi si transmisiuni live ad-hoc VIDEO
Protestatari la Pungesti

Circa 500 de persoane protesteaza de trei zile la Pungesti, Vaslui, iar astazi au blocat accesul utilajelor Chevron, care urmeaza sa construiasca prima sonda de explorare a gazelor de sist din Romania, la cateva sute de metri de sat. Oamenii s-au asezat pe carosabil si refuza sa plece acasa, in ciuda presiunilor in partea jandarmilor.

Protestatarii, majoritatea localnici din zona, sunt sustinuti de ONG-urile de mediu care au inceput sa organizeze proteste de solidaritate in Bucuresti si Cluj-Napoca, dar si deplasari la Pungesti, pentru cei care doresc sa se alature localnicilor.

O persoana asigura, cu ajutorul unui laptop si al unui generator, transmisiune live non-stop, care a fost preluata de televiziunile nationale.


Live streaming video by Ustream

In urma imbrancelilor cu jandarmii, doua persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale. Primarul comunei Pungesti este de negasit de la inceperea protestelor.

Presa locala s-a impartit in doua tabere: daca majoritatea publicatiilor au ignorat subiectul, altele au publicat adevarate manifeste impotriva americanilor de la Chevron.

De exemplu, publicatia vasluiana Vreme Noua face un apel la vasluieni, sa mearga la Pungesti pentru a-i sustine pe protestatari, prezentand evenimentele intr-o cheie dramatica: "Dupa ce au maltratat un batran care se afla in prezent in stare grava la spital, jandarmii de la Pungesti au fost aproape sa ucida un copil. Din neatentie, probabil, acestia au dat peste un copil de 3 ani si l-au calcat cu picioarele. Acesta a fost salvat de tatal sau care s-a aruncat peste el!", relateaza Vremea Noua.

In cursul zilei au fost lansate mai multe zvonuri, despre un blocaj al politiei pe drumul catre Pungesti, pentru descurajarea protestatarilor care ar dori sa ajunga in sat, dar si despre moartea catorva persoane, in urma confruntarilor cu jandarmii. Aceste informatii sunt infirmate de protestatarii prezenti la Pungesti si ar fi fost lansate de negociatorii jandarmeriei, spun oamenii.

#proteste Pungesti, #revolta Pungesti, #Chevron Pungesti , #Gaze naturale