Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Gazele de sist, poveste fara sfarsit: Cum s-a ajuns de la proteste la intalniri amiabile

Gazele de sist, poveste fara sfarsit: Cum s-a ajuns de la proteste la intalniri amiabile


Dupa o serie de balbaieli politice si proteste de strada in Vaslui, exploatarea gazelor de sist incepe sa fie acceptata de la cel mai inalt nivel pana la autoritatile locale. Cum s-a ajuns de la proteste la o vizita Chevron la Vaslui?

Reprezentantii Chevron Romania au organizat, miercuri, la Vaslui o dezbatere publica in care au prezentat o parte din strategia de viitor a companiei in ceea ce priveste explorarea si exploatarea gazelor de sist din Romania.

Vizita reprezentantilor Chevron vine la un an dupa ce in aceasta regiune au existat o serie de proteste de strada impotriva exploatarii gazelor de sist in Vaslui.

Primul care si-a schimbat parere in ceea ce priveste gazele de sist a fost chiar premierul Victor Ponta. Daca dupa ce a fost numit in functie, in luna mai, a instituit un moratoriu in ceea ce priveste exploatarea gazelor de sist, premierul si-a schimbat pozitia. Practic, Guvernul a suspendat toate operatiunile pana in luna decembrie 2012.

Dupa doar o luna, Ponta si-a schimbat opinia. Ponta a declarat ca exploatarea gazelor de sist ar putea aduce Romaniei independenta energetica.

Moratoriul impus de guvernul Ponta a adus liniste si la nivel local, dupa ce in Vaslui au existat o serie de proteste impotriva acestui tip de exploatari. Acum aproximativ un an de zile, peste 5.000 de persoane au manifestat in Barlad, proteste sustinute si de autoritatile locale. In plus, a fost lansata o petitie semnata de 2.000 de persoane impotriva exploatarii gazelor de sist in aceasta regiune.

"Nici in ruptul capului nu pot fi de acord cu asa ceva. Ganditi-va ca numai in Barlad avem peste 50 de puturi de apa potabila si nu isi doreste nimeni sa fie contaminate ireversibil", a declarat Constantin Constantinescu, primarul din Barlad, in timpul protestelor.

Se pare insa ca si la nivel local autoritatile si-au schimbat pozitia. Consiliul Judetean (CJ) Vaslui a eliberat, in ultima luna, trei certificate de urbanism pentru tot atatea perimetre din judetul Vaslui unde compania americana Chevron intentioneaza sa faca prospectiuni pentru o posibila exploatare a gazelor de sist.

Cu valabilitate de un an, cele trei certificate de urbanism au fost emise pentru suprafete extravilane cuprinse intre 35.000 de metri patrati si 73.400 de metri patrati de teren din zona localitatilor Paltinis (Bacesti), Popeni (Gagesti) si Silistea (Pungesti).

Motivul pentru care autoritatile, de la premier si pana la primar, fac un pas inapoi in ceea ce priveste exploatarea gazelor de sist ar putea fi de ordin financiar.

Administratia pentru informatii privind energia a SUA (EIA) estimeaza ca Romania, Bulgaria si Ungaria ar putea avea 538 miliarde de metri cubi de gaze de sist, cu putin peste consumul anual al Europei si suficient pentru a acoperi nevoile Romaniei pentru aproape 40 de ani.

Desi reprezentantii Chevron nu au facut cunoscute estimari legate de veniturile generate de aceasta resursa, investitiile facute in Romania sugereaza mize importante. La inceputul lui 2011, reprezentantii companiei anuntau o majorare de capital a subsidiarei din Romania cu 10 milioane de dolari.

De ce protesteaza localnicii

Spre deosebire de gazele conventionale, gazele de sist sunt extrase din roci situate la adancimi foarte mari. Tehnologia folosita, fractura sau fisurarea hidraulica este o metoda extrem de disputata intrucat implica despicarea artificiala a rocilor.

Sub presiune, 60 de milioane de litri de apa amestecati cu substante chimice sunt injectati la fiecare lovitura in sol. Printre efectele asupra mediului se numara cutremurele si alunecarile de teren, distrugerea florei si faunei, contaminarea apei potabile si a celei subterane, soluri toxice si radioactive.

Dintre substantele folosite la fisurarea hidraulica, 38 sunt clasificate ca fiind extrem de toxice pentru sanatatea umana, alte opt fiind clasificate ca substante cancerigene.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 3233 ori