Gazele de sist aduc pierderi de miliarde de dolari companiei BHP Billiton

Marti, 24 Aprilie 2012, ora 10:16
2799 citiri
Gazele de sist aduc pierderi de miliarde de dolari companiei BHP Billiton

Cea mai mare companie miniera din lume BHP Billiton se confrunta cu pierderi de aproape cinci miliare de dolari in proiecte legate de extractia si exploatarea gazelor de sist. Compania risca o reducere a valorii activelor sale pana la un sfert din costul initial.

Pierderile BHP Billiton se datoreaza in mare parte scaderii preturilor la gaze in SUA. Compania a intrat de la inceputul anului 2011 pe piata locala, investind aproximativ 20 de miliarde de dolari in afacerea extractiei gazelor de sist.

Cu toate acestea, boom-ul gazelor de sist, care a inceput in a doua jumatate a anilor 2000, precum si iarna calduroasa 2011-2012 au condus la o reducere a costurilor la combustibil la cel mai scazit nivel din ultimii zece ani. Astfel, la inceputul lunii aprilie a.c., preturile gazelor naturale la bursa din New York au scazut sub doi dolari pe mia metri cubi (70,3 dolari pe mia metri cubi).

In luna martie, media a raportat ca pretul scazut la gaze a avut un impact negativ asupra dezvoltarii energiei nucleare din SUA. Doar doua din cele 29 de reactoare nucleare planificate au inceput sa fie construite.

In acelasi timp, Serviciul de Geologie al SUA (USGS) a informat recent ca cresterea numarului de cutremure in partea centrala a tarii ar putea fi partial legate de intensificarea productiei de hidrocarburi din formatiuni de sisturi.

#gaze sist pierderi, #gaze sist BHP Billiton, #extractie gaze sist Romania , #Gaze naturale