Gaze de sist: Consiliile locale din Vaslui sunt contrazise de Prefectura

Joi, 06 Iunie 2013, ora 08:33
1752 citiri
Gaze de sist: Consiliile locale din Vaslui sunt contrazise de Prefectura

Hotararile celor 14 consilii locale din judetul Vaslui de interzicere a explorarii si exploatarii gazelor de sist sunt considerate ilegale de catre Prefectura, care a transmis autoritatilor din comunitatile respective sa anuleze actele adoptate.

Potrivit Prefecturii Vaslui, cele 14 consilii locale care au adoptat in ultima perioada hotarari privind interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist nu au respectat legislatia in vigoare atunci cand au aprobat in plen respectivele documente.

In actul transmis in teritoriu, Prefectura Vaslui le explica autoritatilor ca zacamintele din subsolul Romaniei sunt proprietate publica a statului, astfel incat consiliile locale nu pot decide asupra bogatiilor subsolului.

"Potrivit Constitutiei Romaniei si prevederilor Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, bogatiile de orice natura ale subsolului, in stare de zacamant, fac obiectul exclusiv al proprietatii publice a statului, si nu al unitatilor administrativ-teritoriale. In aceste conditii, prin adoptarea hotararilor respective, de interzicere a explorarii si exploatarii gazelor de sist, consiliile locale si-au depasit atributiile, avand in vedere ca acestea au putere de a hotari exclusiv cu privire la bunurile ce apartin domeniului public sau privat de interes local. In consecinta, am solicitat ca in prima sedinta a acestor consilii locale sa se prezinte autoritatii deliberative aspectele de nelegalitate in vederea reanalizarii si revocarii respectivului act administrativ", a declarat, miercuri, prefectul judetului Vaslui, Radu Renga.

Un numar de 14 consilii locale din judetul Vaslui, inclusiv doua din cele trei pe teritoriul carora compania Chevron are luate in concesiune suprafete de teren, au interzis, prin hotarari adoptate in plen, explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor respective.

Deciziile au fost luate dupa ce Consiliul Judetean Vaslui a eliberat, in lunile decembrie 2012 si ianuarie 2013, trei certificate de urbanism pentru explorarea gazelor de sist in trei perimetre din judetul Vaslui, respectiv Paltinis (Bacesti), Popeni (Gagesti) si Silistea (Pungesti).

Practic, prin hotararile adoptate in plenul consiliilor locale, "se interzice eliberarea de avize, certificate de urbanism si autorizatii de construire in vederea amplasarii de constructii, sonde de extractie pe teritoriul comunei".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gaze sist Vaslui, #exploatare gaze sist Romania , #Gaze naturale