Gaz Sud continua achizitiile pe piata distributiei de gaze

Marti, 16 Iulie 2013, ora 16:30
2397 citiri
Gaz Sud continua achizitiile pe piata distributiei de gaze

Distribuitorul de gaze naturale Gaz Sud va continua sa se consolideze in urmatorii ani prin achizitia altor firme de profil, dupa ce Ligatne, actionarul majoritar, a achizitionat recent Petrom Distributie Gaze de la OMV Petrom, a declarat directorul general al companiei, Alexandru Bucsa.

"Pentru a fi profitabil pe piata trebuie sa ai o masa critica. In viitor, piata se va consolida. Consolidarea Gaz Sud va continua in urmatorii doi ani. Ne uitam la 2-3 targeturi. Cu siguranta nu ne vom opri aici. Tintele de achizitie ar fi bine sa fie pe langa zonele unde avem deja concesiuni sau pe langa Bucuresti", a declarat Bucsa, marti, pentru Mediafax.

Ligatne, detinuta de fondul ceh de investitii PPF Investments, controleaza in Romania grupul de firme Gaz Sud si Grup Dezvoltare Retele. Cele doua firme au fost infiintate in 2001 si au peste 22.000 de clienti, in zone limitrofe Bucurestiului si in orase precum Rosiorii de Vede si Siret.

Potrivit lui Bucsa, piata distributiei de gaze naturale se va concentra in anii urmatori, pe masura ce va fi liberalizata si companiile vor putea tranzactiona gaze pe platforme specializate.

"Este posibil ca in viitor toti distribuitorii de gaze sa cumpere gazul cu banii in avans. Cei mici vor trebui sa caute surse de finantare. Multi nu vor face fata si vor fi nevoiti sa vanda. Automat cineva le va cumpara", a adaugat Bucsa, precizand ca Gaz Sud cumpara gazele de la traderul elvetian Axpo.

Discutiile privind achizitia Petrom Distributie Gaze au inceput anul trecut, la solicitarea OMV Petrom. Finantarea achizitiei a fost asigurata "majoritar" de Piraeus Bank, a spus Bucsa.

"Discutiile au inceput anul trecut, iar contractul a fost semnat in 10 iulie. Ei ne-au sunat si ne-au intrebat daca ne intereseaza. (...) Prin aceasta tranzactie ne-am dublat numarul de clienti, iar numarul de angajati va creste de la 170 cat avem acum, la 420, dupa ce ii vom prelua pe cei 250 de salariati ai PDG", a aratat Bucsa.

Grupul Gaz Sud - Grup Dezvoltare Retele anticipeaza ca va inregistra o cifra de afaceri de 15 milioane de euro in acest an, de la 14,2 milioane de euro anul trecut, iar profitul operational este estimat la 2,3 milioane de euro, fata de 300.000 euro in 2012.

Dupa ce Consiliul Concurentei va aviza preluarea Petrom Distributie Gaze, grupul Gaz Sud - Grup Dezvoltare Retele va ajunge la o cifra de afaceri de 30 milioane de euro, a mai spus Bucsa.

In 2012, grupul a avut pierderi de 1,9 milioane de euro, care sunt estimate sa scada pana la 100.000 de euro in 2013.

Petrom Distributie Gaze a fost infiintata in 2007, iar la sfarsitul anului trecut deservea peste 21.000 de clienti, in principal localizati in zonele invecinate oraselor Bucuresti si Timisoara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#achizitii Gaz Sud, #distributie gaze naturale Romania, #preluare Petrom distributie gaze , #Gaze naturale