Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Firmele vor plati mai mult pentru energia electrica de la 1 septembrie

Firmele vor plati mai mult pentru energia electrica de la 1 septembrie


Pretul energiei electrice va creste cu 2-3% de la 1 septembrie 2012, pentru consumatorii non-casnici, in urma dereglementarii a 15% din piata electricitatii, iar pretul gazelor naturale va creste cu 5% pentru consumatorii casnici si cu 10% pentru cei industriali, din 15 septembrie 2012, a declarat, vineri, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie, Niculae Havrilet.

Dereglementarea a 15% din piata energiei electrice de la 1 septembrie 2012 implica trecerea acestei cantitati pe piata concurentiala. Consumatorii non-casnici vor achizitiona acest procent de energie de 15% de pe piata concurentiala, ceea ce presupune o crestere cu 2-3% a pretului energiei electrice pentru consumatorul final.

"In ceea ce priveste pretul gazelor naturale, acesta se va majora de la 15 septembrie, cu 5% pentru consumatorii casnici si cu 10% pentru cei industriali. Aceasta majorare are loc deoarece traderii nu si-au recuperat costurile din anul 2009", a afirmat Niculae Havrilet.

Conform calendarului stabilit pentru liberalizarea pietei gazelor naturale, pretul va creste de la 1 iulie 2013 pentru consumatorii casnici si de la 1 decembrie 2012 pentru cei industriali, a adaugat oficialul ANRE.

La finalul ultimei misiuni a Fondului in Romania, seful delegatiei, Erik de Vrijer, a precizat ca pretul gazelor naturale trebuie sa creasca pana la jumatatea lunii septembrie 2012 cu 5% pentru consumatorii casnici si cu 10% pentru consumatorii industriali.

FMI: Pretul gazelor creste cu 10% pentru companii, din septembrie.

Conform Legii energiei electrice si a gazelor naturale aprobata in 10 iulie 2012, calendarul de eliminare treptata a preturilor reglementate pe piata energiei electrice pentru clientii finali va incepe de la 1 septembrie 2012 pentru clientii non-casnici si de la 1 iulie 2013 pentru clientii casnici.

Termenele finale pentru furnizarea de energie electrica in regim reglementat se realizeaza pana la 31 decembrie 2013 pentru clientii non-casnici, respectiv pana la data de 31 decembrie 2017 pentru clientii casnici.

Pentru piata gazelor naturale, calendarul de eliminare treptata a preturilor reglementate pentru clientii finali incepe de la 1 decembrie 2012 pentru clientii non-casnici si de la 1 iulie 2013 pentru clientii casnici.

Furnizarea gazelor naturale la pret reglementat si in baza contractelor-cadru se efectueaza pana la 31 decembrie 2014 pentru clientii non-casnici, cu exceptia cazului in care la aceasta data se constata existenta unei diferente semnificative intre pretul de comercializare a productiei interne si pretul european de import, care ar putea periclita stabilitatea pietei. In aceasta situatie, termenul se poate prelungi pana la 31 decembrie 2015.

Pentru clientii casnici, furnizarea gazelor naturale la pret reglementat si in baza contractelor-cadru va avea loc pana la 31 decembrie 2018.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 2417 ori