Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Financial Times: Exploatarea gazelor de sist in Romania: Mai usor de zis decat de facut

Financial Times: Exploatarea gazelor de sist in Romania: Mai usor de zis decat de facut


Un raport al companiei americane de consultanta si audit KPMG afirma ca dezvoltarea gazelor de sist in Europa Centrala si de Est este "inevitabila" in urmatorul deceniu.

Este foarte bine ca KPMG descrie dezvoltarea gazelor de sist in Europa Centrala si de Est in astfel de termeni, releva FT. Desigur, aproape toate tarile din regiune vor energie accesibila, dar nu asa vad problema si unii localnici. Contingentul "Nu in ograda mea", ajutat de tehnologia moderna este foarte activ in regiune. Iar politicienii iau nota.

Aceasta este e o parte din motivul pentru care noul guvern din Romania, condus de premierul de centru-stanga Victor Ponta, a impus un moratoriu privind explorarea si extractia gazelor de sist spre sfarsitul lunii trecute.

FT aminteste ca au avut loc o serie de proteste vehemente, inclusiv in estul Romaniei, care duce mare lipsa de locuri de munca si unde a fost declansata o campanie impotriva deciziei fostului guvern de a acorda companiei petroliere americane Chevron licenta pentru a explora potentialele depozite de gaze de sist din blocul Barlad, in apropiere de frontiera cu Republica Moldova.

Chevron se lauda cu licente de exploatare in Romania

Chevron a postat pe website-ul sau ca a castigat mai multe licente de explorare pe o suprafata totala de peste 9.000 km patrati, in regiunea Dobrogea de nord-est si sud-est, in apropierea granitei cu Bulgaria.

Solicitat sa explice actuala sa pozitie in Romania, compania a raspuns printr-o declaratie: "Chevron se angajeaza sa colaboreze cu guvernul pentru a aborda orice ingrijorari privind dezvoltarea gazelor naturale in Romania. Dezvoltarea si productia de gaze naturale din formatiuni de sisturi are realizari dovedite de a fi efectuate intr-un mod sigur si responsabil fata de mediu".

Deloc surprinzator, nivelurile de confuzie sunt mari, potrivit FT. Nu este clar daca moratoriul privind explorarea (si extractia/productia) este acum in vigoare si ce anume acopera el, daca o face.

Ideea unui moratoriu din ratiuni de mediu nu este o surpriza prea mare - Ponta are o traiectorie prietenoasa cu mediul - desi unii observatori apropiati se intreaba daca pozitia sa nu inseamna mai mult simple realinieri politice ale noii conduceri, comenteaza FT.

Un analist roman a declarat pentru beyondbrics: "Noul guvern a pus toate contractele in asteptare, probabil deoarece au fost proiecte agreate de presedintele Traian Basescu. Legaturi mai stranse cu Rusia si companii producatoare de petrol locale inseamna intarzieri mari la proiectele privind fracturarea hidraulica a gazelor de sist.

Multe lucruri vor depinde de abordarea adoptata de Chevron si alte parti interesate. Toate potentialele campuri (de gaze de sist) sunt situate in regiuni dominate de actuala coalitie, astfel ca receptarea publica va fi, de asemenea, importanta".

Guvernul lui Ponta nu a exclus cu siguranta unele evolutii, spunand ca va ridica moratoriul daca cercetarile privind fracturarea hidraulica se dovedesc sigure pentru mediu.

Cele mai recente demersuri romanesti au venit prea tarziu pentru a fi incluse in studiul regional al KPMG. Þara importa in prezent mai putin de 20% din gazul consumat, desi cererea este in crestere.

Romania va imbratisa ideea exploatarii gazelor de sist

Cu toate acestea, Steve Butler, director la KPMG pentru "Energy&Utilities Advisory Practice" din Ungaria si co-autor al raportului, spune ca astfel de evolutii sunt tipice pentru orice proces modern de exploatare energetica.

"Una din constatarile noastre cheie este ca mediul de reglementare privind gazele de sist este in mare masura in desfasurare in regiune, in contextul in care mai multe tari (printre care si Romania), trebuie sa stabileasca inca modul in care vor reglementa (si impozita) extractia gazelor de sist", a spus Butler.

In plus, faptul ca au existat mai multe schimbari de guverne in regiune, in aceasta primavara, cu preluari ale puterii de catre alte partide politice, inseamna inevitabil ca pozitia unei tari privind gazele de sist se poate schimba. Acest lucru poate avea un impact asupra unei abordari individuale a investitorilor si asupra nivelului de investitii dintr-o tara.

"In mod clar, recenta schimbare a guvernului din Romania a dus la aceasta schimbare de politica. Ramane de vazut cat de mult va dura acest moratoriu si daca va putea fi schimbat din nou ca rezultat al unui studiu ulterior, sau printr-o alta posibila schimbare de guvern", a afirmat Butler.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1150 ori