Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Dezavantajul de a avea resurse! - Opinie Ilie Serbanescu

Dezavantajul de a avea resurse! - Opinie Ilie Serbanescu


Un prim zacamant substantial de gaze naturale a fost confirmat de companiile care au facut explorarea si care vor efectua si exploatarea - OMV si Exxon - in Marea Neagra intr-un perimetru apartinand juridic Romaniei.

La dimensiunile estimate, ar putea echivala cu consumul de gaze din Romania pe 4-5 ani. Spunem "echivala" - si nu acoperi - intrucat, avand in vedere statutul de colonie al Romaniei, nu este deloc sigur ca proprietarul de drept al acestor gaze, respectiv poporul roman, se va si bucura de utilizarea lor. Nu mai vorbim si la ce cost se va produce aceasta eventuala utilizare prin comparatie cu costul exploatarii!

Zacamantul este "valorizat" la circa 17 miliarde euro si Ziarul Financiar a calculat ca, la parametrii actuali, statul roman, ca reprezentant al proprietarului, s-ar alege cu maximum un miliard euro din exploatarea zacamantului. 1 din 17! Sa nu ne miram cumva!

La statutul actual al Romaniei de colonie de la periferia est-europeana a centrului decizional vest-european aceasta este rata! Cu atat cat exprima aceasta rata se alege Romania din exploatarea petrolului si gazelor sale de catre OMV potrivit asa-zisei privatizari a Petrom catre compania austriaca!

Cu atat de derizoriu cat exprima aceasta rata se alege Romania din exploatarea pe ansamblu a resurselor sale minerale de catre colonialistii straini si romani! Caci, vai!, dupa minunatul exemplu al colonialistilor straini, exista si cativa romani care se comporta in cel mai colonialist chip cu resursele tarii si cu nefericitul popor roman!

Si, iar vai!, aceasta rata derizorie va fi diminuata spre aneantizare ca urmare a aplicarii dictatului de la Bruxelles cu privire la asa-zisa liberalizare a pietei si preturilor in energie. Ce inseamna practic acest lucru pentru Romania? Preturile de livrare pe piata interna a gazelor exploatate intern vor trebui sa se alinieze la preturile externe, in prezent de aproape trei ori mai mari.

Concret, preturile externe sunt cele cu care centrul colonial vest-european, lipsit de gaze proprii, se aprovizioneaza din afara, indeosebi din Rusia. Si atunci ce inseamna liberalizarea pentru Romania?! Consumatorului roman i se interzice de fapt sa beneficieze de gazul mai ieftin exploatat intern, desi este gazul lasat de Dumnezeu romanilor, urmand a-l plati la pretul pretins de Moscova pentru gazele rusesti. Frumos, nu?!

Inutil de subliniat ca cineva anume castiga copios din faptul ca proprietarul resurselor (poporul roman) ajunge sa nu se mai aleaga aproape cu nimic din exploatarea resurselor sale! In Romania este vorba de nume precise: OMV, Gaz de France, E.ON, care vor incasa renta diferentiala intre exploatarea mai ieftina a resurselor romanesti si desfacerea lor la preturi internationale (rusesti)! Castiguri fara eforturi, fara munca si complet neconditionate de valorificarea unor oportunitati de piata sau a unor abilitati manageriale suplimentare!

Cu alte cuvinte, Romania, trecand de la o rata de 1 din 17 la una de 1 din 30 sau chiar 1 din 50, risca sa se aleaga din exploatarea resurselor sale minerale cu absolut nimic! Si atunci la ce bun sa mai exploateze resursele minerale?! Numai de dragul altora?! Ce proprietar si-ar pune la bataie resursele fara a se alege practic cu nimic?! Ci doar cu epuizarea resurselor, fara a trage macar un folos?! Ar trebui sa fie comunist de-a binelea! Dar parca ni se spune ca traim in capitalism! In epoca economiei de piata, a eficientei, competitivitatii si profitului! De fapt insa, traim in colonialism!

Cand au vazut ca guvernantii de la Bucuresti accepta fara cracnire impunerea venita de la Bruxelles cu privire la decavanta liberalizare a pietei si preturilor la gazele naturale, AOAR (Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania) a venit cu o cerere doar aparent stupefianta, reclamand pur si simplu sistarea exploatarii resurselor de gaze in Romania, in masura in care romanii, in calitate de consumatori, nu pot beneficia de pe urma resurselor lasate lor de catre Dumnezeu si nu altcuiva: mai bine le pastram in pamant, in favoarea generatiilor viitoare, care, poate tot cu ajutorul lui Dumnezeu, vor gasi modalitati mai intelepte de a se bucura de ele!

Talcul terifiant al situatiei in care a impins lucrurile colonialismul Uniunii Europene - faza evident superioara a colonialismului traditional - este ca a ajuns un net dezavantaj sa te fi blagoslovit Dumnezeu cu niscai resurse.

Nu numai ca esti imediat asaltat si sugrumat de vechii colonialisti cu indelungate stagii si experienta in domeniu, dar esti si amarnic discriminat fata de cei ce n-au resurse. Acestia din urma se bucura de o mult mai "mica" atentie, chiar de tratamente mai binevoitoare, mai scapa cu una cu alta, devin mai putin colonii, pe cand, daca ai resurse, cizmele colonialiste rasuna la tot pasul si lovesc asiduu la gioale si peste gura, iar hatarul suprem facut celor din colonie este sa li se permita din cand in cand sa-si pupe stapanii in fund.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 6859 ori