De unde facem rost de 2 miliarde de euro pentru Nabucco

Vineri, 07 August 2009, ora 09:06
908 citiri
De unde facem rost de 2 miliarde de euro pentru Nabucco

Romania nu va avea probleme in asigurarea banilor pentru proiectul gazoductului Nabucco, nici chiar in actualul context economic, asigura oficialii companiei Transgaz - actionarul roman in cadrul consortiului format din sase tar, anunta Gandul. 

Proiectul este sustinut de Uniunea Europeana, adica este sigur in ochii creditorilor", adauga Jean Constantinescu, presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie (IRE).

In total, contributia financiara a Romaniei se ridica la 1,4 - 2 miliarde de euro, din care 30% vor fi asigurati din sursele proprii ale companiei, iar restul de 70%, din credite angajate de Transgaz.

Gazoductul, in lungime de 3.300 de kilometri, din care numai 457 de kilometri pe teritoriul Romaniei, necesita o investitie totala evaluata la opt miliarde de euro.

Magistrala de gaz va avea o capacitate initiala de transport de opt miliarde metri cubi/an si va ajunge la 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, pana in 2020, constructia fiind programata sa inceapa in 2011.

Ceilalti cinci actionari ai consortiului Nabucco sunt RWE (Germania), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria) si Botas (Turcia), care detin fiecare o participatie egala de 16,67% din afacere.

Romanii vor avea la dispozitie un plus de 2,58 miliarde de metri cubi de gaze, adica 15% din consumul la nivel national, de 17-18 miliarde metri cubi.

Asta nu inseamna o reducere a facturilor platite de romani, explica presedintele IRE.

#gazoduct, #nabucco, #investitie, #credite, #transgaz , #Gaze naturale