Comisarul european pentru energie sustine exploatarea gazelor prin fracturare hidraulica

Luni, 20 Mai 2013, ora 15:37
1537 citiri
Comisarul european pentru energie sustine exploatarea gazelor prin fracturare hidraulica
Comisarul european pentru energie, Günther Oettinger

Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, considera ca nu se poate pierde ocazia de a se obtine gaze prin fracturare hidraulica sau "fracking", potrivit unor extrase preluate de EFE dintr-un interviu pe care ziarul german Die Welt il va publica integral marti.

Oettinger avertizeaza in legatura cu "teama excesiva" fata de pericolele derivate din controversata fracturare hidraulica, pe care grupuri de ecologisti au criticat-o din cauza poluarii apei subterane cu compusi chimici ce dauneaza sanatatii si mediului inconjurator.

"Protejarea zonelor in care sunt ape pentru consumul uman si ape subterane este absolut corecta. La nivel european, vom vorbi despre "fracking" si protectia mediului chiar in acest an", precizeaza oficialul UE.

Germania, unde, ca si in Spania, fracturarea hidraulica ar putea avea un mare potential economic insa provoaca neincredere in randul ecologistilor si al agricultorilor, ar urma sa inceapa deja sa pregateasca bazele juridice pentru proiecte pilot, adauga Oettinger.

Daca se vor permite prospectiuni de proba, in cativa ani se vor sti mult mai multe despre aceasta tehnologie, ca si despre costuri, argumenteaza comisarul european pentru energie.

In Germania, fracturarea hidraulica este dezbatuta atat de partidele politice, cat si de societatea civila. Partizanii sai scot in evidenta costurile scazute, in timp ce detractorii ei invoca deversarile toxice in ape subterane, care afecteaza apa destinata consumului uman, precum si mediul inconjurator.

Coalitia aflata la putere in Germania a oprit un proiect de lege despre fracturarea hidraulica, din cauza disensiunilor din Uniunea Crestin-Democrata (CDU), formatiunea cancelarului Angela Merkel.

In timp ce SUA se apropie din ce in ce mai mult de independenta energetica datorita acestui "fracking", alte tari, printre care Franta, au interzis folosirea lui din cauza riscurilor in privinta mediului, potrivit sursei citate.

#exploatare gaze sist UE, #fracturare hidraulica Uniunea Europeana, #comisar energie gaze sist, #Gunther Oettinger fracturare hidraulica , #Gaze naturale