CE: Romania, chemata in judecata privind blocarea accesului la retelele de gaze

Joi, 24 Mai 2012, ora 08:35
1269 citiri
CE: Romania, chemata in judecata privind blocarea accesului la retelele de gaze

Premierul Victor Ponta a confirmat miercuri ca Romania a primit chemarea in judecata din partea Comisiei Europene pentru incalcarea conditiilor de acces la retelele pentru transportul gazelor naturale.

"A fost o Nota prezentata de Ministerul Afacerilor Europene, ministrul Economiei si ministrul Mediului de Afaceri. Urmeaza ca in perioada imediat urmatoare sa ia toate masurile necesare. Acolo trebuie luata o decizie deja strategica", a declarat Victor Ponta, intrebat daca Romania a primit cererea de chemare in judecata.

Victor Ponta a mai precizat ca Romania trebuie sa-si prezinte punctul de vedere si "ministrul Economiei este cel care trebuie sa pregateasca acest raspuns".

Comisia Europeana a decis, la 24 noiembrie 2011, sa sesizeze Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) in cauza 2009/2193 - incalcarea de catre Romania a prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1775/2005 privind conditiile de acces la retelele pentru transportul gazelor naturale.

Comisia Europeana considera ca Bulgaria si Romania nu s-au aliniat inca pe deplin la normele UE privind piata gazelor naturale, se arata in comunicatul CE din 24 noiembrie anul trecut.

Comertul transfrontalier este posibil numai daca toti participantii la piata au acces egal la retelele pentru transportul gazelor naturale in scopul aprovizionarii clientilor. Pentru a garanta acest acces egal al tertilor la retea, este important sa se puna la dispozitie pe piata capacitatea maxima a retelei. La fel de important este sa se furnizeze tuturor participantilor la piata informatii fiabile si transparente cu privire la capacitatea retelei.

In practica, din cauza nerespectarii de catre Bulgaria si Romania a normelor UE aplicabile pietei gazelor naturale, clientii respectivelor state membre sunt privati de posibilitatea de a obtine oferte de la alte state membre, intrucat pietele nu sunt suficient de integrate, spune Comisia.

Concret, Comisia considera ca in Bulgaria si in Romania capacitatea intreruptibila de flux inversat (cunoscuta si sub denumirea de "backhaul") nu este pusa la dispozitie la toate punctele de interconectare. Includerea capacitatii de flux inversat este esentiala pentru utilizarea retelei la capacitatea sa maxima. Mai mult, capacitatea intreruptibila si serviciile pe termen scurt sunt vitale pentru intrarea pe piata a noilor operatori.

In plus, in Romania operatorul sistemului de transport nu respecta integral cerintele UE in materie de transparenta. In absenta informatiilor referitoare la capacitatea disponibila, este imposibil ca piata gazelor naturale sa devina cu adevarat competitiva si ca noii operatori sa aiba acces la piete, se mai arata in comunicatul Comisiei Europene.

Din punct de vedere procedural, odata transmisa cererea de chemare in judecata, aceasta va fi comunicata de Grefa CJUE statului roman, care va avea la dispozitie doua luni pentru transmiterea memoriului in aparare. Comisia poate depune apoi un memoriu in replica, in masura in care considera necesar sa raspunda la sustinerile invocate de statul roman in aparare, care poate fi urmat de raspunsul statului roman la replica Comisiei.

In masura in care este necesar, CJUE - din oficiu sau la cererea partilor - poate decide organizarea unei faze orale, care incheie cele doua faze ale procedurii contencioase.

Daca se va decide ca pentru judecarea cauzei este necesara opinia unui avocat general, acesta isi va prezenta concluziile cu privire la problemele de drept ridicate in cauza. Concluziile avocatului general preceda pronuntarea hotararii Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

#CE Romania proces retele gaze, #Romania transport gaze, #Romania piata gaze naturale , #Gaze naturale